BERLIJN – 21 MEI 2016

Dominerende Buemi boekt eerste zege van 2016

285559

21 mei 2016 – Sebastien Buemi heeft bijzonder goede zaken gedaan in de stand om het Formule E-kampioenschap. De Zwitser startte de ePrix van Berlijn als tweede en wist na het doven van de lichten polesitter Jean-Eric Vergne te verschalken. Daniel Abt reed in zijn thuisrace naar een razendknappe tweede plaats, voor teamgenoot Lucas di Grassi. De Braziliaan ziet zijn voorsprong in de titelstrijd slinken naar één punt.

De Formule E bewees zich vandaag (zaterdag) wederom een goede dienst: de race, die de dame en heren langs de Strausberger Platz en over de Karl Marx-Allee voerde was in een woord enerverend te noemen. Waar Buemi na kort aandringen van Vergne de lakens uit kon delen, werden er in het veld mooie duels gestreden. Robin Frijns toonde zich van zijn beste kant: de Limburger had mazzel dat zijn zeer zwakke kwalificatie (zestiende) enigszins goed werd gemaakt doordat vier coureurs tegen een gridstraf opliepen, maar de Andretti-coureur zat goed in de race en besloot op een prima zesde plek met mooie inhaal acties.

De wedstrijdleiding had het er maar druk mee in Berlijn. In de beginfase werd voortdurend met de zogenoemde gehaktbalvlag gezwaaid, die indiceert dat een wagen de pitstraat moet bezoeken omdat een loshangend onderdeel aan de bolide mogelijkerwijs gevaar kan opleveren. Vergne, debutant René Rast, aftrendend kampioen Nelson Piquet, Oliver Turvey, Bruno Senna en Sam Bird werd naar hun desbetreffende pitbox gesommeerd. Waar Vergne het geluk had dat hij zijn straf kon inlossen tijdens de wagenwissel, was Virgin-collega Bird minder fortuinlijk. De Brit, die voor de race aan nog een kans maakte op de titel, heeft door zijn elfde finishplaats een wonder nodig in Londen.

Waar Buemi in een zetel naar de overwinning reed, moest Di Grassi vechten om niet teveel punten in te leveren. De Braziliaan had zich bijzonder slecht gekwalificeerd, maar zag zijn tiende plaats omgezet worden in P8 doordat de Mahindra-rijders voor hem wegvielen. De 31-jarige had de beide NEXTEV TCR-rijders bij de start al te pakken en hoefde verder alleen Nicolas Prost te verschalken, wat hij overigens met een gewaagde maar doortastende manoeuvre deed.

Een safety car, die vijf ronden voor het einde de baan op kwam na een ongeluk van Loic Duval, was de enige mogelijkheid om Buemi mogelijk nog van zijn a propos te krijgen. De Zwitser bleek bestand tegen het ABT-geweld achter hem en zegevierde uiteindelijk met bijna twee seconden voorsprong op Abt. De Duitser gaf na afloop van de race aan dat hij teammaat Di Grassi langszij wilde laten om hem zodoende drie extra punten in het kampioenschap cadeau te doen, maar de Braziliaan had dit niet in de gaten.

Door het wegvallen van de ePrix in Moskou is het volgende treffen gelijk het laatste FE-weekend van het jaar: in Londen zullen twee wedstrijden worden verreden, één op zaterdag, zoals gebruikelijk, en één op zondag, ter afsluiting van het seizoen. Het belooft een superspannend slot te worden, met Di Grassi op 141 punten en Buemi op 140. Bird heeft een mathematische kans, maar dan moet hij beide races winnen, beide poleposities opeisen en beide snelste ronden rijden. Di Grassi mag in beide races geen enkel punt scoren, Buemi mag niet meer dan één punt behalen wil de Brit nog kampioen worden.

De ePrix’s van Londen zijn op 2 en 3 juli aanstaande.

Onder de raceuitslagen  kunt u de highlights van de kwalificatie en de race bekijken
1. S. Buemi Renault e.Dams 53:46.086
2. D. Abt ABT Schaeffler +1.767
3. L. Di Grassi ABT Schaeffler +2.381
4. N. Prost Renault e.Dams +3.328
5. J. Vergne Virgin +4.927
6. R. Frijns Andretti +6.501
7. N. Heidfeld Mahindra +7.700
8. M. Conway Venturi +8.305
9. S. de Silvestro Andretti +12.473
10. S. Sarrazin Venturi +13.241
Video Highlights kwalificatie

Video Highlights race