PARIJS – 23 APRIL 2016

Di Grassi loopt uit op Buemi na overwinning in Parijs

283894

Lucas di Grassi heeft voor de derde maal dit seizoen een Formule E-race gewonnen. De 31-jarige Braziliaan, uitkomend voor het team van Hans-Jürgen Abt, pakte bij de start van de ePrix van Parijs resoluut de leiding en stond deze gedurende de 45 ronden tellende wedstrijd niet meer af. Jean-Eric Vergne noteerde zijn eerste podiumfinish van het jaar, Sebastien Buemi werkte zich richting P3 op en wist de in de kwalificatie opgelopen schade zodoende te beperken.

Het was Sam Bird die de krachtmeting in Parijs, welke de rijders langs het Hôtel des Invalides en het Musée de l’Armée voerde, van voren mocht aanvangen. De DS Virgin-rijder was ongenaakbaar tijdens de kwalificatie, na zijn monteurs hoofdbrekens te hebben bezorgd door te crashen in de ochtendtraining. De kleine Brit kon echter niet lang van zijn koppositie genieten: al na een paar honderd meter keek hij tegen de achtervleugel van Di Grassi aan, waarop ook teammaat Vergne langszij wist te komen.

Robin Frijns mocht na een prima kwalificatie vanaf P6 vertrekken, maar een slechte start wierp de Limburger terug naar de negende positie. Een paar goede inhaalmanoeuvres brachten de Amlin Andretti-rijder terug naar zijn aanvankelijke plek, maar een beroerde pitstop wierp de 24-jarige weer naar achteren. Een zevende plaats aan de meet was uiteindelijk zijn deel.

Di Grassi kreeg ondertussen alle ruimte die hij zich maar kon wensen: niemand kwam ook maar een beetje bij de WK-leider in de buurt. Een stilvallende Loic Duval leek het treintje weer vlak achter elkaar te kunnen krijgen, maar de wedstrijdleiding opteerde voor een virtuele neutralisatie in plaats van een fysieke. Na een zoveelste slechte kwalificatiesessie moest Buemi vanaf P8 vertrekken, maar de Zwitser had het geluk aan zijn zijde: zoals gezegd kwam Frijns niet goed van zijn startplaats, Stephane Sarrazin en Nicolas Prost lagen de oud-F1-coureur geen strobreed in de weg.

Omdat Vergne en Bird stevig om P2 knokten, wist Buemi het gat naar het DS Virgin-duo dicht te rijden. Tot een serieus duel kwam het nooit, mede doordat de Bird wederom zijn eigen glazen ingooide. Tijdens de ePrix van Long Beach vertrok de Brit vooraan, maar kwam hij slechts als zesde binnen na een spin. Vandaag (zaterdag) gebeurde hem exact hetzelfde: in een poging Buemi af te houden raakte zijn wagen in onbalans en de paars-zilveren bolide schoof rechtdoor.

Team Aguri-debutant Qing Hua Ma, die de hele racedag onzichtbaar was, parkeerde zijn wagen dusdanig hard in de muur dat de safety car in ronde 41 dan wel naar buiten kwam. Het bleek het einde van de race: de laatste vier ronden werden achter het neutralisatievoertuig afgelegd. Achter Di Grassi, die de eerste coureur is in de relatief korte FE-geschiedenis die twee ePrix’s achtereen weet te winnen, Vergne en Buemi kwam Prost als vierde binnen, Sarrazin bekroonde een goede race andermaal met een puntenfinish: hij werd vijfde. De overige puntenplaatsen achter Bird en Frijns gingen naar Antonio Felix da Costa, Bruno Senna en Daniel Abt.

Di Grassi doet goede zaken in de strijd om het kampioenschap: door zijn zege heeft hij nu 126 WK-punten, dat zijn er elf meer dan naaste rivaal Buemi. Met zijn zes punten van vandaag blijft Frijns negende, hij heeft nu 37 punten behaald.

De volgende ePrix is in Duitsland: op 23 mei strijkt het FE-circus neer in Berlijn.

Onder de raceuitslagen  kunt u de highlights van de kwalificatie en de race bekijken
1. L. Di Grassi ABT Schaeffler 52:40.324
2. J. Vergne Virgin +0.853
3. S. Buemi Renault e.Dams +1.616
4. N. Prost Renault e.Dams +2.142
5. S. Sarrazin Venturi +3.044
6. S. Bird Virgin +3.856
7. R. Frijns Andretti +5.141
8. A. Felix da Costa Aguri +7.000
9. B. Senna Mahindra +8.433
10. D. Abt ABT Schaeffler +9.479
Video Highlights kwalificatie

Video Highlights race