Voordelen elektrisch rijden voor de economie

Voordelen elektrisch rijden voor de economie

De korte afstanden en dichtbevolkte Randstad maken Nederland bijzonder geschikt voor elektrisch rijden. De goede internationale positie van Nederland op het gebied van elektrisch vervoer draagt bovendien bij aan een sterke economische positie.

Elektrisch rijden vormt een belangrijke impuls voor de economie en werkgelegenheid in de toeleverende industrie. Dit is te danken aan de ontwikkeling van onder andere laadinfrastructuur, dienstverlening en batterijmanagementsystemen.

Kansen voor bedrijfsleven

De Rijksoverheid wil de economische positie van Nederland op het gebied van elektrisch vervoer versterken. Het Formule E-Team heeft hiervoor in september 2012 een aanpak vastgesteld met 12 kansrijke speerpunten. De bedrijvigheid in Nederland op het gebied van elektrisch vervoer is vooral gerelateerd aan de volgende speerpunten:

  • nieuwbouw (maatwerk)voertuigen
  • laadinfrastructuur
  • aandrijftechniek
  • smart grids & metering
  • (bestaande) mobiliteitsdiensten

Veel bedrijven geven daarnaast aan actief te zijn op het gebied van componenten voor elektrische auto’s. Onder bedrijven die producten of diensten aanbieden op het gebied van elektrisch vervoer zijn een aantal positieve trends zichtbaar ten aanzien van werkgelegenheid, omzet en export:

  • Een verdrievoudiging van de werkgelegenheid tussen 2010 en 2012. De verwachting is dat deze nogmaals zal verdubbelen richting 2015.
  • Een verdubbeling van de omzet tussen 2010 en 2012. De verwachting is dat deze nog eens zal verviervoudigen richting 2015.
  • Een verviervoudiging van de export tussen 2010 en 2012. De verwachting is dat deze zal vertienvoudigen richting 2015.

    Zekerheid energievoorziening

    Elektrisch rijden draagt ook bij aan de zekerheid van de Nederlandse energievoorziening. Het wegvervoer in Nederland is goed voor een derde van de nationale oliebehoefte. Met de overgang naar elektrisch wegvervoer zal de behoefte aan energiedragers op basis van aardolie zoals benzine en diesel steeds kleiner worden.

    Op de lange termijn kunnen elektriciteitsbedrijven erop sturen dat autobatterijen vooral ’s nachts opladen. Dit zorgt voor een spreiding van de toenemende elektriciteitsvraag. Autobatterijen kunnen op termijn voor elektriciteitsbedrijven ook als opslagsysteem dienen. Vooral in de productie van windenergie treden pieken en dalen op door wisselende windomstandigheden. De batterijen kunnen dan een buffer vormen om het overschot van duurzaam opgewekte elektriciteit tijdelijk op te slaan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*