Apple meldt autoriteiten dat ze zelfrijdende auto’s willen testen

Apple heeft de Amerikaanse overheidsdienst NHTSA gevraagd om het beleid te versoepelen voor nieuwkomers in de auto-industrie. De National Highway Traffic Safety Administration is verantwoordelijk voor de Amerikaanse regelgeving rond openbare verkeerswegen. Het is misschien wel het meest openbare uiting dat Apple ambities heeft in de auto-industrie.

Apple wil gelijke behandeling voor testen van zelfrijdende auto’s

In een brief aan de NHTSA vraagt Apple-topman Steve Kenner dat de federale regels over zelfrijdende voertuiten (Federal Automated Vehicles Policy, PDF) goed in elkaar steekt op het gebied van veiligheid, maar dat de regels wel iets aangepast kunnen worden voor nieuwkomers. De regels zijn bedoeld voor zelfrijdende auto’s, die zowel door Apple en Google, maar ook door traditionele autofabrikanten zoals Ford, Toyota en Volkswagen ontwikkeld worden. Steve Kenner werkt bij Apple als Director of Product Integrity, niet te verwarren met de Steve Kenner die bij Ford werkt.

De brief van Kenner benadrukt bepaalde aandachtspunten en aanpassingen, die de indruk wekken dat Apple het onderwerp diepgravend heeft bestudeerd. Apple vindt dat drie ethische punten meer aandacht behoeven: de gevolgen van automatisch genomen beslissingen, het waarborgen van privacy en beveiliging en de impact van zelfrijdende voertuigen op de publieke zaak, bijvoorbeeld werkgelegenheid. Bij zelfrijdende voertuigen zijn er heel wat minder chauffeurs nodig.

Apple stelt voor om anonieme data te delen, zonder dat de privacy van gebruikers in gevaar komt. Deze data kan worden gebruikt om (bijna-)aanrijdingen en soortgelijke incidenten te voorkomen. Apple wil ook veranderingen zien voor nieuwkomers. Het beleid van NHTSA stelt als eis dat bedrijven al goedkeuring hebben voor testen op openbare verkeerswegen. Traditionele autofabrikanten zijn daarbij in het voordeel, omdat ze gebruik kunnen maken van hun bestaande vergunning, zonder deze opnieuw aan te vragen voor nieuwe voertuigen. Terwijl de Apple Car pas mag gaan rijden als alle papierwerk geregeld is.

Apple beroept zich daarbij op het aanjagen van innovatie en eerlijke concurrentie en het vergroten van de veiligheid, als zoveel mogelijk deelnemers mee kunnen doen. Nieuwkomers moeten daarbij gelijk behandeld worden, in vergelijking met bestaande partijen, vindt Apple-medewerker Kenner. De NHTSA kan de huidige wet (FAST Act) niet aanpassen, maar kan wel de Federal Automated Vehicles Policy wijzigen zodat bedrijven zoals Apple makkelijker aan de slag kunnen gaan met testen.

Zelfrijdende auto of softwareplatform?
Er gaan al meer dan een jaar geruchten dat Apple interesse heeft in het ontwikkelen van een eigen auto. Deze ‘Apple Car‘ wordt ontwikkeld in Project Titan, een team waar inmiddels meer dan 1.000 technici voor zijn ingehuurd. Ze zouden werken vanuit een geheim lab in Sunnyvale (Californië). Apple heeft ook medewerkers uit andere teams gehaald om aan Project Titan te werken. Het autoproject zou wel met horten en stoten verlopen en Apple zou ook meermaals de focus hebben verlegd, onder andere van het ontwikkelen van een volledig zelfrijdend fysiek voertuig naar het ontwikkelen van een softwareplatform voor zelfrijdende voertuigen. Ook zou Apple bezig zijn om Augmented Reality-navigatie te testen om te zorgen dat je tijdens het autorijden meer informatie in beeld krijgt zonder op het iPhone-schermpje te hoeven kijken.

Het lijkt erop dat Apple nog alle mogelijkheden overweegt en dat we pas over twee of drie jaar meer duidelijkheid krijgen wat Apple uiteindelijk van plan is. Wat uit de brief blijkt, is dat Apple graag bereid is om allerlei data met andere partijen te delen, maar dat de privacy wel gewaarborgd moet blijven.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*