Door: www.groen7.nl
Een zinvolle bestemming voor afgeschreven accupakketten. Dat spreekt voor zich.
Het was een tijdlang de enige mogelijkheid die Renault bood. Een huurconstructie voor de accupakketten van de volledig elektrische auto’s van het merk. Concreet betekent dat het omwisselen van accupakketten wanneer de restcapaciteit minder dan 75 % van de oorspronkelijke capaciteit is. Inmiddels is duidelijk geworden dat het met de degradatie van accupakketten zo’n vaart niet loopt en wordt het interessanter gevonden om een elektrische auto gewoon met het accupakket aan te schaffen. Wat wordt vervangen is gerommel in de marge.
Toch is de markt voor gebruikte accupakketten zonder twijfel in ontwikkeling. Al is het maar omdat verschillende merken de mogelijkheid bieden om het accupakket te verruilen voor een exemplaar met meer capaciteit. Dat biedt mogelijkheden voor opslagsystemen die werken met (goede) gebruikte batterijen. Na Tesla en Mercedes kondigt nu ook Renault iets dergelijks aan.
De Fransen hebben hiervoor de samenwerking met Powervault gezocht. Door te werken met tweedehands Renault-batterijen worden de kosten met 30 % gereduceerd. Dat maakt energieopslag thuis ineens stukken aantrekkelijker en bereikbaarder voor de massa. In het Verenigd Koningrijk gaat Powervault 50 thuisbatterijen als proef installeren, om te zien hoe de accupakketten functioneren en op wat voor manier ze het meest zinvol kunnen worden gebruikt. Ze komen in ieder geval in het bezit van huishoudens die al zonnepanelen hebben.
Powervault streeft naar smart houses die minder afhankelijk zijn van het traditionele lichtnet. Het maakt het mogelijk om deels off grid te gaan, of in ieder geval de stroompieken en -dalen die inherent zijn aan hernieuwbare energie wat af te vlakken. Renault gaat uit van een levensduur van 8 à 10 jaar van de accupakketten, dan is de capaciteit te sterk verminderd voor gebruik in een elektrische auto maar kunnen ze nog prima dienst doen als thuisbatterij.
Laat een reactie achter