MERCEDES-BENZ EQC KOMT MEDIO 2019

Mercedes-Benz presenteert zijn concurrent van de Jaguar I-Pace en de Audi e-tron: de Mercedes-Benz EQC. De auto komt medio 2019 op de Nederlandse markt en vormt het startsein van een complete EQ-modellenfamilie.

408 pk en 765 Nm koppel

Mercedes-Benz installeert twee elektromotoren in de EQC. Een op de vóóras en een andere op de achteras. Dat resulteert in vierwielaandrijving. Het systeemvermogen bedraagt 300 kW, gelijk aan 408 pk. Het maximumkoppel komt uit op 765 Nm. De topsnelheid is elektronisch afgeregeld op 180 km/u en de 0-100-tijd komt uit op 5,1 seconden.

Accu weegt 650 kilogram

Mercedes-Benz installeert een lithium-ion-accupakket met een capaciteit van 80 kWh. De accu weegt in totaal 650 kilogram. De actieradius (NEDC, voorlopige waarde) komt uit op 450 kilometer. Volgens de WLTP-norm zal hier naar verwachting nog dik 400 kilometer van overblijven.

Vijf rijprogramma’s

De EQC heeft vijf rijprogramma’s: Comfort, Eco, Max Range, Sport en een individueel programma. In de zuinige rijprogramma’s speelt het haptische gaspedaal een grote rol. Met haptische feedback helpt het de bestuurder energie te besparen. De bestuurder kan ook de mate van energieterugwinning instellen met tuimelschakelaars (paddles) achter het stuurwiel. De ECO-assistent gebruikt navigatiegegevens, verkeersbordherkenning en informatie uit de intelligente veiligheidsassistenten (radar en stereocamera) om de zeilfunctie en energieterugwinning aan te sturen. Ook vertelt het de bestuurder wanneer hij of zij het gaspedaal kan loslaten, bijvoorbeeld omdat er een lagere snelheidslimiet aankomt.

EQ, een nieuw merk

De EQC heeft een langgerekte daklijn, een lage taillelijn en een coupé-achtige aflopende achterzijde. De EQC is bovendien het eerste product van het nieuwe product- en technologiemerk EQ. De naam staat voor ‘electric intelligence’. Dit nieuwe submerk focust zich volledig op elektromobiliteit en bijbehorende services. De bandbreedte loopt van elektrische auto’s via wallboxen en oplaadservices tot private energieopslagunits. Mercedes-Benz verkoopt in de toekomst elektrische auto’s onder de naam EQ. Vandaar dat deze elektrische SUV EQC heet.

De EQC opladen

Mercedes-Benz geeft de EQC standaard een watergekoeld oplaadsysteem (OBC) met een capaciteit van 7,4 kW. Je kan de EQC dus thuis en bij openbare oplaadstations opladen. Thuisladen met een Mercedes-Benz wallbox is tot wel drie keer sneller dan thuisladen via een stopcontact. Nog sneller is DC-laden (standaard bij de EQC), bijvoorbeeld via Combined Charging Systems (CCS) in Europa. Afhankelijk van het oplaadniveau kan de EQC worden opgeladen met een vermogen tot 110 kW. In ongeveer 40 minuten gaat de accu van 10% oplaadniveau naar 80% (voorlopige cijfers). Natuurlijk kan het interieur al aan de lader worden verwarmd of gekoeld zodat er geen kostbare energie verloren gaat tijdens het rijden: preconditionering.

Productie

De productie van de Mercedes-Benz EQC start in 2019 in de Mercedes-Benz fabriek in Bremen. Het nieuwe elektromodel wordt geïntegreerd in de bestaande serieproductie. De accu’s bouwt het merk in de recent uitgebreide accufabriek van Mercedes-Benz in Kamenz, nabij Dresden. In China bereidt de Chinees-Duitse joint venture Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) de productie van de EQC voor de lokale markt voor. De prijs is nog niet bekend, maar reken op ongeveer 82.000 euro, vergelijkbaar met de Audi e-tron en Jaguar I-Pace.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*