Wanneer, waar en hoe snel, mag ik met een scootmobiel rijden? BRON: Rijksoverheid

Wanneer, waar en hoe snel, mag ik met een scootmobiel rijden?

U mag zelfs 45 km per uur op de rijbaan.

Dan moet u minimaal 16 zijn om het te kunnen besturen. Gaat de scootmobiel langzamer dan 10 kilometer per uur, dan geldt geen minimumleeftijd.

Ook voor niet-gehandicapten

Een scootmobiel is volgens de wet een gehandicaptenvoertuig. Maar ook als u geen handicap heeft, mag u gebruik maken van een scootmobiel (of ander gehandicaptenvoertuig).

Scootmobiel en plaats op de weg

U mag met een scootmobiel rijden op:

  • de stoep;
  • het voetpad;
  • het fiets/bromfietspad;
  • de rijbaan.

Als deze wegonderdelen allemaal aanwezig zijn, mag u zelf bepalen welke weg u neemt. U mag geen gebruik maken van autowegen en autosnelwegen.

Verkeersregels scootmobiel

U moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw scootmobiel rijdt. Sinds 1 juli 2019 mag u geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het rijden met een scootmobiel. Er gelden dezelfde regels als bij het appen, bellen of muziek luisteren op de fiets. Als de politie ziet dat u tijdens het rijden uw telefoon (of een ander mobiel elektronisch apparaat) vasthoudt, dan kunt u een boete krijgen van € 95.

Maximumsnelheid scootmobiel

Voor een scootmobiel gelden de volgende maximumsnelheden:

  • Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. (maar voetgangers hebben ten aller tijden voorrang)!!
  • Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur.
  • Op de rijbaan, behalve op autowegen en autosnelwegen, mag u maximaal 45 kilometer per uur rijden. Dat geldt binnen en buiten de bebouwde kom.

Verlichting scootmobiel

Op een scootmobiel moet u overdag bij slecht zicht en ’s nachts voorlicht en achterlicht voeren. Dit geldt niet als u op de stoep rijdt.

Verzekering scootmobiel

Een scootmobiel heeft geen kentekenplaat. Wel moet u een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (aansprakelijkheidsverzekering) hebben. Als bewijs dat uw scootmobiel verzekerd is, ontvangt u een verzekeringssticker (voorheen verzekeringsplaatje). Deze bevestigt u achterop de scootmobiel.

Rijbewijs scootmobiel

U heeft geen (bromfiets)rijbewijs nodig om een scootmobiel te besturen.

Ontheffing jongeren onder de 16

Jongeren onder de 16 jaar die een scootmobiel willen besturen, kunnen een ontheffing aanvragen. Dit kan op grond van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. De ontheffing kunt u aanvragen bij de wegbeheerder. Meestal is dit de gemeente of provincie.

Gesloten gehandicaptenvoertuig besturen

Voor het besturen van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen met carrosserie zijn de Achensa 50 en 100, Amica, Arola en de MOVE InnerCity.

 

Afmetingen scootmobiel

Gehandicaptenvoertuigen met motor en zonder carrosserie (scootmobiel) mogen:

  • niet breder zijn dan 1,10 meter;
  • niet langer dan 3,50 meter;
  • niet hoger dan 2,00 meter.

Brommobiel in originele staat geen gehandicaptenvoertuig

Een brommobiel is in basis geen gehandicaptenvoertuig. Is een brommobiel aangepast voor het gebruik door een bestuurder met een fysieke beperking? En voldoet hij aan de afmetingen van een gehandicaptenvoertuig? Dan kan deze als gehandicaptenvoertuig gebruik maken van de openbare weg.

Afmetingen brommobiel

Brommobielen mogen:

  • niet breder zijn dan 1,50 meter;
  • niet langer dan 3,50 meter;
  • niet hoger dan 2,00 meter. Ook voor niet-gehandicapten.

PGB voor uw scootmobiel

Neemt uw mobiliteit sterk af én kunt u geen gebruik meer maken van de vervoersmiddelen in uw gemeente? U kunt dan via de WMO bij uw gemeente (financiële) ondersteuning aanvragen voor de aanschaf van een scootmobiel. Gaat u een scootmobiel aanschaffen via de WMO in uw gemeente? Dan kan dat op twee manieren, namelijk: in natura of via PGB (Persoonsgebonden Budget). Echter, de verschillende tussen beide vergoedingen zijn zeer groot. Met een aanvraag via PGB heeft u de mogelijkheid om een scootmobiel uit te zoeken die het best bij past.

Voor ondersteuning kunt bij MOVE begeleiding krijgen voor uw aanvraag. Stuur dan een e-mail naar administratie@move-nl.com

Ook voor niet-gehandicapten

Een scootmobiel is volgens de wet een gehandicaptenvoertuig. Maar ook als u geen handicap heeft, mag u gebruik maken van een scootmobiel (of ander gehandicaptenvoertuig).

Ik wil meer weten van de MOVE InnerCity

Klik dan hier en ga naar onze website

  • Klik hier voor meer informatie

4 Reacties

  1. ik heb er een bij fast and furions gekocht een mat zwarte precies zelfde type alleen hij is weer terug naar hun want van de 2de dag dingen gemaild wat niet goed was hij staat er moeten nieuwe onderdelen op maar moeten uit China komen maar hij rijdt goed dat wil ik wel ff zeggen het is een via t5 had maar voor een van die van jullie gekozen

  2. KLOPT VOLGENS MIJ NIET HELEMAAL ,ALS IK MET DE SCOOTMOBIEL OP DE STOEP RIJDT MET 6 KM PER UUR DAN HEB IK DE REGELS VAN EEN VOETGANGER DUS MAG IK BELLEN WANT EEN VOETGANGER MAG BELLEN .!!!!

  3. Ja hallo, Mag ik een simpele vraag stellen, Hoeveel kost eigenlijk een accupakket Lood voor een Move Vigouros high-line, heel goedkoop ongeveer, nu en dag? Bedankt.

  4. Dit artikel is verouderd
    2021 is het bijna onmogelijk om de Move intercity te verzekeren zonder dat je een beperking heb, dus pas je beleid aan aub.
    Ondertussen heb ik een witte besteld via een tussenpersoon en kan dat ding niet verzekeren ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*