2021: veel nieuwe elektrische auto’s volgens ‘Tesla-recept’

 Welke nieuwe elektrische auto’s kunnen we dit jaar verwachten? We blikken vooruit op de belangrijkste nieuwkomers van 2021 en veel van die nieuwe modellen hebben één ding gemeen: ze zijn exclusief als elektrische auto ontwikkeld en daarom minder een compromis dan de modellen die ook met benzinemotor leverbaar zijn

Vorig jaar voorspelden we rond deze tijd dat 2020 het jaar van de betaalbare elektrische auto zou worden. Met een beetje hulp van de aanschafsubsidie is die voorspelling voor een belangrijk deel uitgekomen. Toch zijn elektrische auto’s nog steeds duurder dan vergelijkbare auto’s op benzine. In aanschaf tenminste, kijk je naar al je autokosten tijdens het bezit en gebruik, dan is een elektrische auto onderaan de streep ongeveer even duur.

Voor veel mensen blijft de hoge aanschafprijs een struikelblok, maar ook voor hen is er goed nieuws. Op de valreep van 2020 is er een nieuwe auto die de titel ‘goedkoopste elektrische auto’ mag dragen: de Renault Twingo Z.E. Met een vanaf prijs van 20.590 euro komt de magische grens van 20 mille binnen bereik en de kans dat we daar dit jaar onder duiken is levensgroot. Renault-dochter Dacia heeft namelijk al de eerste foto’s laten zien van de Spring Electric.

Deze kleine cross-over heeft met 26,4 kWh weliswaar een iets grotere accu dan bovengenoemde Twingo, maar is daarentegen uitgerust met een elektromotor met slechts 44 pk. Voeg daar een beperkte standaarduitrusting en het gebruik van eenvoudige en goedkope materialen aan toe en er rolt een bescheiden prijsje uit. Hoeveel de Dacia Spring Electric precies gaat kosten is nog niet bekend gemaakt, maar er gaan geruchten dat de eerste exemplaren rond de 17.500 euro zullen gaan kosten.

  • Klik hier voor meer informatie

Veel van de elektrische auto’s onder de 40.000 euro zijn gebaseerd op een model dat ook verkrijgbaar is met benzine- of dieselmotor, zoals de Kia Niro, Hyundai Kona, Opel Corsa, Peugeot 208 en MG ZS (al is die laatste in Nederland alleen als elektrische auto verkrijgbaar). Daardoor kunnen fabrikanten relatief goedkoop een elektrische auto ontwikkelen, maar er moeten ook compromissen gemaakt worden.

Tesla laat al jaren zien hoe het ook kan. Door een auto vanaf de eerste pennestreek als elektrische auto te ontwikkelen kun je deze veel slimmer ontwerpen. Zo heeft een Tesla niet alleen achterin, maar ook voorin onder wat we nog vaak de ‘motorkap’ noemen een bagageruimte. Onder andere de Volkswagen ID3 is ook op deze manier ontworpen en dat zie je meteen als je instapt. Hoewel de auto ongeveer even groot is als een Golf, doet hij qua interieurruimte niet onder voor een veel grotere Volkswagen Passat. Ook de op de ID3 gebaseerde Volkswagen ID4 en Skoda Enyaq, beide middelgrote crossovers, bieden meer binnenruimte dan je op basis van hun buitenmaten zou verwachten.

  • Klik op de banner voor informatie over de Vigorous S-Line Scooter

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*