Opmars van dit kleine e-monster met een kleurtje in Oud-Zuid: bye bye Birò?

In Amsterdam Oud-Zuid is het nu steeds meer ‘hoe kleiner, hoe beter’, waarbij de Birò van de weg lijkt te gaan worden gedrukt door z’n gekleurde stadse neefje. Heeft u ‘m al gespot?

U kunt natuurlijk de kunstroute lopen vol twijfelachtige kunstwerken die deze dagen de perkjes sieren in Art Zuid. Óf u doet een rondje e-bakkies die mooi van lelijkheid staan te pronken op de parkeerplekken. Zo is er nog altijd de Birò, het karretje waar verwende scholier tot imagematige makelaar in rondrijdt, of reed. Want deze dagen krijgt de Citycar steeds meer voet aan de parkeerplaats, zo ontdekte Quote tijdens een rondje OZ.

Fout is goed

Kijkje op de nummerplaat – niet te verwarren met de naamplaat van voren, waar Joekser op kan staan, zo zagen we – brengt ons in een toko op de Cornelis Trooststraat, waar het ruikt naar leren banden en mediumdure aftershave. Aan de toonbank steggelt een vrouw over de kosten van haar e-bike verzekering (‘maar je kunt ook óververzekerd zijn’), een klant verklapt een medewerker van Scootercity zijn constatering van de maand: ‘vrouwen zijn gewoon wat gevoeliger met sturen.’

Buiten staat een Birò naast een Move Citycar. Beide gedrochten op wielen (of dus mooi van lelijkheid, afhankelijk van uw innerlijke bril), beide demo’s, zij het dat de een in een versnelling zit qua verkoop en de ander bijna niet meer verkocht wordt. Of gewoon helemaal niet meer.

Onzinnige camera

Het is toch wel een alternatief voor de Birò, alleen is deze goedkoper en veel luxer.

‘Het is toch wel een alternatief voor de Birò, alleen is deze goedkoper en veel luxer.’ Win-win dus. Verkoper Bas Rouwenhorst wil echt niet slecht praten over het merk, ‘we werken goed met ze samen’, maar feit is wel dat het zwarte boodschappenwagentje zo’n 15.000 euro kost en z’n stadse kleurrijke neefje nog geen 11k. En wél verwarming en een radio heeft, onder andere, en een achteruitrijcamera, ‘beetje onzin wel, je zit zelf al zo’n beetje tegen de achterruit aan. Maar het geeft net wat extra’s.’

Trendjetsetters

‘We gaan een trend zetten met dat ding’, dachten ze een klein jaar geleden en het lijkt nu meer dan uit te komen. De verkoop van de e-brommobiel gaat deze dagen rap, zo’n 60 rijden er nu rond, en ja, inderdaad opvallend veel in Oud-Zuid. Maar wel even geduld a.u.b., er is namelijk een wachtlijst waarop alweer tientallen namen staan. ‘Ze moeten uit China komen en het is een grote verrassing wanneer de volgende container komt, die trouwens ook steeds duurder wordt om te verschepen.’ Schaars goed dus, ‘dat maakt ze nog geliefder.’ Wie er al in rondrijden? Vastgoedboys, makelaars, Oud Zuid-moeders, Kesbeke… ‘Oos heeft er een met allemaal augurken erop.’

U kunt het ding dan ook van wieldop tot bekleding customizen. ‘Zo’n vastgoedjongen heeft er laatst meteen drie gekocht, ook voor z’n vriendjes’, valt collega Thije in het gesprek. ‘En hij heeft ze helemaal laten pimpen, tot wel 17.000 euro per stuk. Je kunt het zo bont maken als je zelf wil.’ Velgjes gepowercoat en ramen geblindeerd – al-ie waarschijnlijk wat aan de kleine kant voor de echt spannende dingen -, bekleding ‘helemaal Bentley-stijl’, eigen naamplaat, want ook dat kunt u kiezen. Zo scheurt er meer dan één 007 door de straten. Nee, niet bijster origineel, schudden de mannen synchroon het hoofd. Neem dan Joekser, uit het begin van dit verhaal. ‘Schijnt iets Limburgs te zijn.’

Niet op de stoep

Bestickering op de buitenkant gebeurt ook vaak, ‘zo wordt het een rijdend reclamezuiltje’ en medewerker Thomas Harms spant de kroon. Hij heeft honderden stickers, variërend van Wifi-teken tot Coca-Cola en ‘Plofkraak ready’ op z’n bakkie geplakt. ‘Ik was klaar met de gele kleur’, verklaart hij. ‘Mensen komen nu zelfs naar me toe met zakken vol stickers.’ De trendsetter – hij was de eerste met dit e-bakkie – heeft geen moment spijt van z’n aankoop. ‘Mensen zwaaien naar me als ze me zien en beginnen naast de auto te dansen.’ Komt waarschijnlijk ook, of vooral, door de dikke woofer die hij achterin z’n discobak heeft gedropt. Overigens wordt er niet op de stoep gedanst, want net als de Birò en in tegenstelling tot de Canta mag ook de Citycar daar niet op staan, maar voor 400 euro krijgt u een parkeervergunning voor op alle p-plekken onze hoofdstad op, uiteraard exclusief parkeerkosten. Mooi is-ie niet, concludeert ook hij. ‘Maar wel goed fout.’

  • Klik hier voor meer informatie

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*