Dat de elektrische auto aan een enorme opmars bezig is, mag geen verrassing zijn. Maar volgens onderzoek van accountancybedrijf EY gaat die ontwikkeling dusdanig hard, dat de elektrische auto vijf jaar eerder dan verwacht de markt zal domineren.
Voor het onderzoek heeft EY gebruik gemaakt van een nieuw ontwikkeld AI-systeem. Dat voorspellingssysteem biedt een vooruitzicht voor de vraag- en aanbodzijde van de automarkt tot en met 2050. Het valt dus wel met een flinke korrel zou te nemen, aangezien er ‘ergens’ wel een foutmarge zit.
Europa neemt voortouw
Maar als we dit onderzoek mogen geloven, dan zal de verkoop van elektrische auto’s in de Verenigde Staten, China en Europa die van alle andere soorten aandrijflijnen vijf jaar eerder dan verwacht overstijgen. Volgens de laatste voorspellingen van dat AI-systeem zal Europa als eerste aan de beurt zijn. In 2028 zou dan de verkoop van elektrische auto’s hoger moeten liggen dan die van auto’s met een andere aandrijflijn. China volgt dan al snel in 2033, en de Verenigde Staten zien die verschuiving in 2036 plaatsvinden.
Tegen 2045 zou de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor minder dan één procent van de verkochte auto’s omvatten. Wat betreft de verkoop van elektrische voertuigen verwacht EY dat Europa tot en met 2031 het voortouw neemt wat betreft verkopen. China neemt vanaf 2032 dat stokje dan over tot en met 2050. De Verenigde Staten zullen dus volgens de voorspellingen geen enkel moment de ‘nummer een’ wat betreft de verkoop van elektro-auto’s zijn.
Seismische verschuiving
“Een combinatie van veranderend consumentengedrag, ambitieuze klimaatgerichte regelgeving en technologische evolutie staat op het punt het landschap van het kopen van voertuigen voor altijd te veranderen”, zegt Randall Miller, EY Global Advanced Manufacturing & Mobility Leader. “Hoewel de auto-industrie de beweging naar elektrificatie steeds meer is gaan omarmen, komt de impact van deze seismische verschuiving eerder dan velen hadden verwacht. Deze nieuwe vooruitzichten hebben ook gevolgen voor overheden en energie-industrieën op het gebied van infrastructuur en elektriciteitsopwekking en -opslag. Toekomstgerichte organisaties gebruiken deze gegevens al om een soepele overgang naar deze nieuwe door EV’s gedomineerde markt, die hier veel eerder zal zijn dan verwacht, te verzekeren.”
Nederlanders staan nog niet te springen
Naast voorspellingen bestaat er natuurlijk ook de realiteit. Op dit moment is die realiteit dat er nog weinig Nederlanders echte plannen hebben om op korte termijn een elektrische auto te kopen. Het CBS vroeg onlangs in het kader van het onderzoek Belevingen 2020 aan een groep van 3600 Nederlanders naar hun intenties om een elektrische auto te kopen. Van de huishoudens gaf 2 procent aan concrete plannen te hebben om de komende twee jaar een volledig elektrisch voertuig aan te schaffen. 6 procent zegt dit misschien te gaan doen.
De helft van die groep die (concrete) plannen heeft om een elektrische auto aan te schaffen, doet dat vanwege het milieu en klimaat (54 procent). Voor 22 procent is kostenbesparing de belangrijkste of zelfs enige reden om (misschien) een elektrische auto te kopen.
Elektrische auto nog te duur
Die kosten zijn overigens ook voor veel Nederlandse huishoudens juist de reden om niet voor een elektrische auto te gaan. Van de huishoudens die in de komende twee jaar een auto willen schaffen, maar niet kiezen voor bijvoorbeeld een Nissan Leaf of Volkswagen ID.4, zijn de hoge aanschafkosten van een EV de reden om een elektro-auto te laten staan. Maar liefst 63 procent gaf dat als belangrijkste reden.
Er zijn meer kanttekeningen bij dit soort onderzoeken. De verkoop van elektrische auto’s wordt immers ook flink gestimuleerd door subsidies en kortingen in wegenbelasting, bijtelling en bpm. Het is de vraag of elektrische auto’s ook populair zijn wanneer die financiële stimulansen op termijn verdwijnen. Tegelijkertijd zijn er tal van onderzoeken die verwachten dat de elektrische auto snel goedkoper wordt dan modellen met een verbrandingsmotor. Dat zou volgens dit onderzoek in 2027 al het geval kunnen zijn, al komt dat dan ook omdat er strengere regelgeving is rondom auto’s met een verbrandingsmotor.
Meer merken aan de elektrische auto
Vandaar dat fabrikanten ook steeds sneller overstappen op elektrisch aangedreven modellen. Het regende dit jaar al aankondigingen van autofabrikanten die hun intenties voor de toekomst duidelijk maken. Het jaartal dat daarbij als heilig doel wordt gesteld is 2030. Volvo, Mini, Jaguar, Bentley en onlangs nog Fiat hebben aangegeven rond het jaar 2030 volledig elektrisch te zijn. Dat is uiteraard een reactie op de ban van verbrandingsmotoren door verschillende regeringen. Steeds meer Europese landen staan vanaf 2030 namelijk geen elektrische auto’s meer toe en dus moéten fabrikanten wel de omslag maken.
Jaguar was vorig jaar een van de eerste fabrikanten die reageerde op het nieuws dat er in het Verenigd Koninkrijk vanaf 2030 geen verbrandingsmotoren meer worden toegelaten. De Britse fabrikant wil vanaf 2025 enkel nog elektromodellen op de markt brengen. Ook Bentley heeft al aangekondigd vanaf 2030 volledig elektrisch te gaan. Honda gaf onlangs nog aan ‘pas’ in 2040 volledig elektrisch te gaan.
Audi voegt zich toe
Audi is voor nu het laatste merk dat zich aan dat rijtje toevoegt. Dat bedrijf maakte eerder al bekend dat het zou overstappen op enkel elektrische auto’s, maar dat proces versnellen de Duitsers nog eens even. Vanaf 2026 zijn alle nieuwe modellen die zij introduceren elektrisch, terwijl de productie van verbrandingsmotoren tot ongeveer 2033 door zal gaan. Dat is dan enkel voor de auto’s die vóór 2026 op de markt zijn gebracht met zo’n verbrandingsmotor. Voor de Chinese markt verwacht Audi nog tot in ieder geval 2033 bezig te zijn met dit soort auto’s.
Audi heeft op dit moment al een aantal elektromodellen op stal, te weten de E-tron SUV, (RS) E-tron GT en reeds gepresenteerde Q4 E-tron. Daar komen er tot en met 2025 nog meer bij, want rond 2025 wil het merk 20 elektrische modellen aanbieden. “Met deze roadmap scheppen we de duidelijkheid die nodig is om een beslissende en krachtige overgang naar het elektrische tijdperk te maken. We geven het signaal af dat Audi er klaar voor is”, aldus Duesmann.
Laat een reactie achter