VW en Renault begraven gezamenlijk plan voor goedkope e-auto’s

Volkswagen en Renault werken niet langer samen aan de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto. Renault-CEO Luca de Meo erkende het mislukken van de gesprekken woensdag.

Ik wilde bewijzen dat de Europese auto-industrie kan samenwerken. Het mislukken van de samenwerking met Volkswagen is een gemiste kans, maar er kunnen andere kansen zijn’, zei Renault-CEO Luca de Meo woensdag op een technologiecongres in Parijs. Volkswagen weigerde woensdag commentaar te geven.

Een unieke samenwerking tussen twee van de grootste Europese autobouwers is daarmee van de baan. De eerste verhalen over een partnerschap van de Franse en Duitse autobouwer doken eind vorig jaar op. Renault had toen net zijn nieuwe elektrische strategie gepresenteerd en daarbij een reeks goedkope elektrische auto’s beloofd. De elektrische reïncarnatie van de Renault 5 zal nog dit jaar bij de dealers verschijnen. De Meo beloofde een startprijs van 25.000 euro.

Uit de maandag gepubliceerde prijslijsten blijkt echter dat Renault deze zomer begint met de levering van de duurdere versie van 32.990 euro. Op de basisuitrusting van 25.000 euro is het tot begin 2025 wachten. Een jaar later volgt een elektrische stadswagen die vanaf 20.000 euro in de showroom moet staan.

Renaults plannen voor een e-stadsauto veroorzaakten meer dan gewone belangstelling van de Volkswagen-groep (VW, Audi, Skoda, Porsche…), die worstelt met de elektrificatie van zijn kernmerk. Vooral de ontwikkeling van de goedkope elektrische stadsauto’s ID.1 en ID.2 draait vierkant. Door samen te werken met Renault hadden die auto’s sneller op de markt kunnen komen en konden de ontwikkelingskosten gedeeld worden.

Het is niet duidelijk waarop de gesprekken tussen Renault en Volkswagen zijn mislukt. De onderhandelingen tussen Wolfsburg en Parijs golden als een teken aan de wand dat Europese autobouwers alles uit de kast halen om de naderende golf van goedkope elektrische auto’s uit China te counteren.

Terwijl de elektrificatie van het Europese wagenpark sinds vorig jaar aanzienlijk vertraagt, worden kleine, goedkope elektrische auto’s met een behoorlijke autonomie gezien als het ontbrekende element om e-wagens niet alleen bij bedrijfswagenrijders populair te maken, maar ook bij particulieren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*