Er komen steeds meer systemen op de markt om de automobilist te ondersteunen in de rijtaak. Maar er zijn nog talloze vragen rond de verkeersveiligheid.
Stap voor stap neemt de automatisering van onze voertuigen toe, het verkeerssysteem bevindt zich in een transitie richting zelfrijdende auto’s. De automatisering biedt kansen om het verkeer veiliger, schoner en efficiënter te maken. Er ontstaan echter ook nieuwe risico’s, met name in de transitieperiode. Daar weten we nog te weinig van. In het rapport Veilig naar het verkeer van de toekomst zet de SWOV de belangrijkste onderzoeksvragen op een rij. Dat zijn onder andere:
- Bestuurders nemen meer risico nemen wanneer de rijtaak in hoge mate is geautomatiseerd. En ze letten minder op het verkeer. Hoe zorg je dat de bestuurder bij een te lage belasting toch alert blijft?
- In het begin moet de bestuurder regelmatig overschakelen van automatisch naar handmatig rijden. Hoe kan die overgang het beste verlopen uit het oogpunt van verkeersveiligheid. Hoe lang heeft de bestuurder nodig om weer terug ‘in the loop’ te komen?
- Systemen worden vooral ontwikkeld en getest door de gemiddelde bestuurder. Het is de vraag of ouderen de nieuwe technologie begrijpen. Hoe kunnen ouderen ondersteund worden in de rijtaak en zo langer mobiel blijven?
- Hoe om de gaan met de risico’s voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Hoe weten die bijvoorbeeld dat er een auto aankomt die geheel of gedeeltelijk zelf rijdt?
- De infrastructuur wordt slimmer en de auto’s zullen gaan communiceren met elkaar en met de infrastructuur. De levensduur van infrastructuur is echter langer dan die van auto’s. Hoe kan de infrastructuur worden voorbereid op de zelfrijdende auto?
Laat een reactie achter