TESLA Powerwall hoeft niet in de meterkast | een sieraad in huis

 

6 vragen over Tesla’s PowerWall-accu

1. Tesla, dat is toch die autofabrikant?

Klopt, Tesla bestaat al sinds 2003 en maakt sindsdien (sport)auto’s als de Roadster en de Model S. Sinds vorig jaar maakt het bedrijf ook de luxere Model X.

Hoewel Tesla auto’s bouwt, is er een groot verschil: Het zijn volledige elektrische auto’s. Er zit dus geen verbrandingsmotor in zoals in normale voertuigen, wat de auto’s 100% energiezuinig maakt.

Tesla wil echter méér worden dan alleen een autobedrijf. Het bedrijf wil vooral accu’s maken – of die dan in auto’s komen te zitten of in huizen, dat is dan eigenlijk bijzaak. Het bedrijf bouwde daarom al een enorme fabriek in Texas, die zich alleen maar bezighoudt met batterijen en het efficiënter maken daarvan.

2. Wat heeft Tesla nu precies gemaakt?

Tesla’s accu heet de PowerWall. Het is een batterij waarin je energie van zonnepanelen kunt opslaan. Nu gaan er nog veel energie verloren wanneer zonnepanelen meer energie genereren dan in een huis wordt verbruikt.

Ook als je ’s nachts veel stroom verbruikt, kun je daar de batterij voor gebruiken. Je kunt daar een hoop apparaten mee van stroom voorzien, maar je zou de accu in theorie ook kunnen gebruiken om je elektrische auto op te laden. Dat heeft echter nog niet heel veel zin, want de accu van een Model S of een Roadster is zo’n 10 keer groter dan de thuis-accu.

3. Voor wie is dit bedoeld?

De PowerWall is vooral bedoeld voor consumenten. Die kunnen het apparaat gebruiken in combinatie met hun zonnepanelen, waarbij de PowerWall een maximale capaciteit heeft van 2kW (met een piek van 3kW). Het apparaat is dus vooral bedoeld voor thuisgebruik, maar er komt ook een iets andere versie uit voor bedrijven. Dat apparaat heet de PowerPack, maar over de capaciteit daarvan is nog maar weinig bekend.

4. Hoe ziet die PowerWall eruit?

Er komen verschillende versies van de PowerWall. Het verschil zit ‘em voornamelijk in de capaciteit van de accu. De thuisversie heeft een capaciteit van 7 kilowatt-uur, de grote 10 kilowatt-uur.

Het apparaat is bedoeld voor in huis, dus wil je wel dat het er op z’n minst een beetje gelikt uit ziet. Dat kun je gerust aan Tesla overlaten, want de apparaten zijn strak afgewerkt en hebben vooral aan de buitenkant weinig poespas.

Wel zijn de PowerWalls vrij flinke apparaten. Het ding is een goede meter breed en 1,2 meter hoog, met een dikte van 15 centimeter. Het apparaat weegt niet minder dan 100 kilo – niet iets dat je prominent boven je bank hangt dus.

Als je meer energie wil opslaan, kun je meerdere accu’s op elkaar aansluiten. Dat zijn er maximaal 9.

5. Wat maakt de accu zo revolutionair?

Groene stroom staat op dit moment nog in de kinderschoenen, en geen enkel huis kan nu nog 100% energieneutraal zijn. Zeker wanneer zonnepanelen niet bruikbaar zijn (bijvoorbeeld ’s nachts), ben je nog afhankelijk van andere energie – dat zijn vaak vervuilende fossiele brandstoffen. Een accu van 7kW gaat niet helpen een huis 100% efficiënt te maken, maar het is flinke stap in de goede richting.

Bovendien werkt Tesla er hard aan om de accu te verbeteren. Grote kans dus dat we over een aantal jaar nog meer capaciteit in een dergelijke accu zien.

6. Ok, ik ben om. Wanneer kan ik er een kopen?

Voorlopig komen de PowerWalls alleen nog in Amerika beschikbaar. Dat is overigens niet meteen – de accu komt pas te koop in de zomer. Het is nog niet bekend wanneer de PowerWalls in Nederland te koop komen – en of dat überhaupt gebeurt.

De goedkope PowerWall kost $3,000, omgerekend zo’n 2.600 euro. De duurdere variant is $3,500, ofwel 3,100 euro.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*