Kentekenplaat verplicht vanaf 1 Oktober voor lichte vierwielers en bromfietsen in Belgie

Met ingang van 1 oktober 2015 zullen alle aan het verkeer deelnemende bromfietsen en lichte vierwielers voorzien worden van een nummerplaat.  Deze regularisatie zal 1 jaar duren.

Bromfietsen en lichte vierwielers

Voor 1 oktober 2016 moet elke bromfiets en lichte vierwieler voorzien zijn van een kentekenplaat van de nummerreeks S-A (klasse A), S-B (klasse B) of S-U (lichte vierwieler).

Een uitzondering wordt gemaakt voor elektrische rolstoelen. Zij hebben geen nummerplaat nodig. Dat is evenmin het geval voor segways, elektrische autopeds, pocket bikes en elektrische fietsen, behalve als de motor zo sterk is dat ze kunnen rijden zonder dat er moet worden bijgetrapt.

De nummerplaat moet het voor de politiediensten makkelijker maken om te verbaliseren bij een verkeersovertreding. België was het laatste Europese land waar een nummerplaat nog niet voor alle bromfietsen verplicht was.

Gelijkvormigheidsattest

Om de inschrijving mogelijk te maken heeft de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV) het gelijkvormigheidsattest nodig.  Indien de inschrijver dit niet meer in zijn bezit heeft, wordt hem gevraagd zich naar het politiekantoor te begeven om een ‘Attest onvrijwillige buitenbezitstelling van een gelijkvormigheidsattest/COC Bromfietsen en lichte vierwielers’ te vragen.

Procedure

Ga met het gelijkvormigheidsattest naar een bpost kantoor (geen post punt!!!), waar de bediende de technische voertuiggegevens zal registreren.

U ontvangt een aanvraag tot inschrijving voor dit voertuig. U dient dit in te vullen en te ondertekenen, en vervolgens legt U dit voor aan uw verzekeraar. De voertuiggegevens worden elektronisch verzonden naar de DIV. De verzekeraar geeft U een afdruk van de regularisatietransactie, en houdt zelf het ondertekend formulier tot inschrijving bij volgens de geldende regels van WebDIV.

Kosten

De kosten van de regularisatieprocedure omvatten de gegevensregistratie door bpost en verzending van de kentekenplaat en het kentekenbewijs. In totaal bedraagt dit 42€,  te betalen aan de postbode.

U kunt met uw vragen terecht bij uw verzekeraar of uw lokaal politiekantoor.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*