Borgward BX7: de start van het nieuwe Borgward

 

 

Bron: Borgward BX7: de start van het nieuwe Borgward

Ruim tien jaar geleden startte de kleinzoon van voormalig Borgward-oprichter Carl F. Borgward een plan om het merk nieuw leven in te blazen. Dat moment is nu aangebroken. September 2015 zal de boeken ingaan als de reïncarnatie van Borgward. En de BX7 is hun eerste wapenfeit.

Borgward is bij het grote publiek niet zo bekend. En dat is best opmerkelijk, want in de periode van 1939 tot 1963 was het een grote naam. Niet zo groot als andere Duitse fabrikanten, maar Borgward stond wel bekend om haar vooruitstrevende technologie en design, speerpunten die het ook bij het nieuwe Borgward centraal wil stellen.

Langgekoetserde droom
De terugkeer van Borgward is een langgekoetserde droom van Christian Borgward, de kleinzoon van Carl F. Ondanks dat ze elkaar nooit hebben gekend bewondert Christian zijn grootvader al sinds zijn jeugd. Het geloof dat je ‘alles kunt bereiken, als je maar wilt’, is volgens Christian een voorbeeld van zijn opa waar hij in gelooft. En laten we eerlijk zijn, daar moet hij ook wel in geloven want het neerzetten van een nieuw automerk is bepaald geen laffe opgave.

Grote namen uit de branche
Om zijn droom te verwezenlijken verzamelde Christian een team van specialisten om zich heen. Zijn belangrijkste partner is Karlheinz L. Knöss, mede-eigenaar van Borgward en bovendien eigenaar van een internationaal strategisch consultancy-bureau. Knöss heeft onder meer bij GM en Daimler in de top gezeten en zodoende zijn sporen in de autobranche wel verdiend. Eveneens van groot belang is Ulrich Walker, voormalig manager bij Daimler en operationeel verantwoordelijk voor Borgward.

Noorse designer
Voor het design zal Einar Hareide verantwoordelijk zijn. De Noor heeft zijn sporen verdiend bij onder andere Volvo en Saab, maar heeft ook een indrukwekkende carriere bij Rolls-Royce Marine achter de rug. Hareide is 55 jaar en ziet uit naar het tekenen van innovatief ontworpen auto’s. Een mooi steven, maar als we naar deze BX7 kijken dan zien we daar nog weinig van terug. De SUV doet sterk denken aan de Audi Q5. De huidige Q5 welteverstaan. Of dat vooruitstrevend is?

Ook formaat van een Q5
Over het model is op dit moment nog weinig bekend. Borgward zal tijdens de onthulling in Frankfurt ons alle details gaan meedelen. Voor nu moeten we het doen met het gegeven dat de BX7 4,71 meter lang is, wordt aangedreven door een 224 pk sterke viercilinder benzinemotor en de aandrijving op de voorwielen standaard is. Vierwielaandrijving behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Productie in China
In de voetsporen van grootvader Carl wil ook Christian pionieren op het gebied van technologie. Zodoende is er al aangekondigd dat er wordt gewerkt aan (plug-in) hybrides. Eén van die modellen zal 401 pk sterk zijn en 55 km volledig elektrisch moeten kunnen rijden. De productie van Borgward zal niet meer plaatsvinden in het Bremen, maar in China. In Beijing wordt momenteel een gloednieuwe fabriek gebouwdwaar vanaf eind 2015 de productie zal worden opgestart. China zal in het begin ook de primaire markt vormen, later in 2016 gevolgd door andere opkomende markten. Europa volgt later.

2-3 nieuwe modellen per jaar
Met de BX7 wordt slechts het startschot gegeven. Als we Christian mogen geloven zal Borgward de komende jaren 2-3 nieuwe modellen per jaar presenteren! Om dat te realiseren werken er in China en Duitsland ruim 1.000 technici aan de ontwikkeling van modellen. ‘Niets is onmogelijk, als je het maar wilt’, dat is een credo dat hier wel heel nadrukkelijk geldt. Hoe graag we er ook in willen geloven, het plan is enorm ambitieus. Hopelijk niet te ambitieus, want elke nieuwe fabrikant verwelkomen wij met open armen.

Op de IAA in Frankfurt zullen wij je meer informatie geven over Borgward en hun eerste model.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*