‘Elektrische’ Extra Aircraft 330LE breekt wereldrecord

De elektromotor aangedreven Extra Aircraft 330LE heeft in de klasse tot 1.000 kg een wereldrecord gebroken door in 4 minuten en 22 seconden naar een hoogte van 3.000 m te klimmen.

Piloot en ontwerper Walter Extra stelde daarmee het inmiddels door de FAI in de nieuwe C1b klasse erkende record een minuut en tien seconden scherper dan de vorige recordhouder, de Amerikaan William M. Yates. Extra tekende tijdens de recordpoging een gemiddelde klimsnelheid van 11 m/sec op.

De door Siemens ontwikkelde aandrijfunit weegt slechts 50 kg en heeft een vermogensafgifte van 260 kW (354 pk) en weegt daardoor maar een kwart van de normaal toegepaste 220 kW (300 pk) sterke Lycoming AEIO-580 zescilinder motor. Dit motorvermogen wordt gerealiseerd bij 2.500 tpm. Daardoor kan de motor rechtstreeks een propeller aandrijven zonder dat hiervoor een reductiekast benodigd is.

De ontwikkelaars bij Siemens hadden zich een vermogen-gewichtsverhouding van 5 kW per kilogram als doel gesteld en zijn daarin geslaagd. Daardoor kan de motor worden gebruikt bij vliegtuigen met een maximaal startgewicht van 2.000 kg. Vergelijkbaar sterke motoren leveren momenteel ongeveer 1 kW per 1 kg.

De nieuwe motor met bijbehorend aandrijfsysteem is ontwikkeld in het kader van het zogenoemde Luftfahrtforschungsprogramma (LuFo) in samenwerking met Siemens, Extra Aircraft en MT-Propeller. Ook de Sloveense fabrikant Pipistrel leverde een aandeel door de ontwikkeling van de accu’s voor haar rekening te nemen.

In april 2016 sloten Siemens en Airbus een overeenkomst om samen te werken bij de ontwikkeling van hybride-elektrisch aangedreven verkeersvliegtuigen. Met volle accu’s kan de 330EL ongeveer twintig minuten vliegen. Volgens Siemen kan daarbinnen een aerobatic programma van vijf minuten worden gerealiseerd. De resterende vijftien minuten zijn bestemd voor het vluchtverloop tijdens de start- en landing. De Extra 330LE heeft een startgewicht van 1.000 kg.

De 330LE vloog op 24 juni 2016 voor het eerst. Het toestel was daarvoor te zien tijdens de luchtvaartbeurs AERO 2016.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*