De elektrische auto versus de waterstofauto, ofwel batterij versus brandstofcel. Welke van de twee is de duurzaamste vorm van transport? Onderzoekers van Stanford University en de Technische Universiteit van München lieten er recentelijk hun licht over schijnen.
Elektrische auto’s en waterstofauto’s
De conclusie die de wetenschappers trekken is eenduidig: elektrische auto’s zijn de betere optie. Dit komt voornamelijk door de lagere kosten en hogere energie-efficiëntie van batterijen. Een andere belangrijke factor is dat de infrastructuur voor waterstofauto’s weinig additionele voordelen heeft, afgezien van duurzaam vervoer.
Dit in tegenstelling tot de infrastructuur voor elektrische auto’s, die bijvoorbeeld met Vehicle-2-Grid-technologieen een bijdrage kan leveren aan de stabilisering van elektriciteitsnet.
Batterijen en brandstofcellen
De wetenschappers kwamen tot deze conclusie door elektrische auto’s en waterstofauto’s te vergelijken in een hypothetische toekomst, waarin duurzaam vervoer al een stuk betaalbaarder is. In de studie namen de onderzoekers de Californische stad Los Altos Hill als locatie om toekomstscenario’s voor te creëren.
“We hebben gekeken welk effect de grootschalige adoptie van elektrische- of waterstofauto’s kan hebben op het totale energieverbruik van een samenleving”, zegt Markus Felgenhauer, hoofdauteur van het onderzoek, op TechXplore.
“We kwamen hierbij tot de conclusie dat de grootschalige adoptie van elektrische auto’s de beste keuze is om CO2-uitstoot terug te dringen, voornamelijk door de lage kosten van batterijen en hogere energie-efficiëntie. Als auto’s met waterstof-brandstofcel concurrerend willen zijn, moeten ze veel goedkoper worden. Ons onderzoek wijst echter uit dat waterstofauto’s ook in de toekomst stukken duurder blijven dan elektrische auto’s.”
Klimaatverandering
Hoewel dit onderzoek zich focust op één stad in Californië, zijn de resultaten volgens de onderzoekers relevant voor veel samenlevingen. In de toekomst hopen ze grotere gebieden te analyseren.
“Ons doel is om objectieve, data-gedreven analyses te leveren, die beleidsmakers kunnen gebruiken om te kiezen voor de meest kosten-efficiënte manier om klimaatverandering te bestrijden”, besluit Felgenhauer.
Laat een reactie achter