België | Allereerste Belgische manche Formule E gaat door op 1 juli 2017 in Brussel

De eerste Belgische manche ooit in de Formule E, het kampioenschap voor elektrische wagens, gaat door op 1 juli 2017. Dan zullen Jérôme d’Ambrosio en co. in Brussel rond de Basiliek van Koekelberg en het Elisabethpark racen. Dat hebben de organisatoren donderdag bekendgemaakt.

Volgens het persbericht is Stéphan Uhoda, gedelegeerd bestuurder van organisator en promotor Cecoforma, de laatste nodige contracten aan het afsluiten voor “dit evenement met internationale uitstraling dat zal plaatsvinden in het noordoosten van de hoofdstad”.

“Dankzij het enthousiasme en het proactief optreden van de gemeenten Koekelberg en Ganshoren, en mede dankzij de ondersteuning van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zal de eerste Belgische Formule E Grand Prix plaatsvinden aan de voet van een emblematische plek in Brussel: de Basiliek van Koekelberg – het grootste art-decogebouw ter wereld – en het aanpalende Elisabethpark zullen het decor van de race vormen”, zo klinkt het. “Brussel wordt daarmee één van de tien steden ter wereld en de vierde in Europa, die een ePrix ontvangen. Het doel blijft daarbij het combineren van snelheid en duurzaamheid met het entertainen van het grote publiek.”

“De site rond de Basiliek en het Elisabethpark vormt een perfecte locatie voor de organisatie van dit evenement. Er is een stedelijke omgeving met park, wat perfect aansluit bij wat het kampioenschap voor ogen heeft. Dit grootse evenement zal er ook voor zorgen dat het lokale, maar ook internationale publiek deze wijk die in volle evolutie is, opnieuw zal (her)ontdekken. Het publiek zal alvast op een duurzame manier – dankzij het openbaar vervoer – de site kunnen bereiken.”

De komst van de bolides zorgt echter voor onrust bij de buurtbewoners. Ook binnen de Brusselse regering en bij de oppositie kunnen de plannen voor de organisatie van een Grote Prijs Formule E op weinig enthousiasme rekenen. Volgens staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) hoort een snelheidsrace niet thuis in een dichtbevolkte wijk, terwijl minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) principieel niet akkoord gaat met een autorace door een stadscentrum. De lokale N-VA-afdeling wijst op de hinder en overlast die het evenement met zich mee zal brengen.

“Uit respect voor de buurtbewoners en de site waarop de race doorgaat, zal de organisator alle noodzakelijke stappen ondernemen om het park na het evenement opnieuw in de oorspronkelijke staat te brengen”, zo reageert Cecoforma. “De veiligheidsdiensten van de Formule E zijn ook volop bezig met het homologeren van het parcours, waardoor de toeschouwers de race in alle veiligheid zullen kunnen bijwonen. De lokale autoriteiten zullen alvast samen met de organisatoren een infosessie organiseren voor de buurtbewoners zodat gedurende de hele periode van het project alles op een positieve en constructieve manier kan verlopen.”

De manches van de Formule E worden doorgaans georganiseerd in grootsteden overal ter wereld. Het derde seizoen ging begin september van start in Hongkong. De achtste manche gaat door in de gemeenten Koekelberg en Ganshoren.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*