Automaker Tesla gaat geldbedragen in rekening brengen bij klanten die hun elektrische auto laten staan bij een Supercharger-station nadat deze volledig is opgeladen. Bij Nederlandse stations is dit tarief 35 eurocent per minuut. Dat komt neer op een bedrag van 504 euro per 24 uur.
De teller begint met lopen vanaf het moment dat de accu volledig opgeladen is. Dat betekent niet dat klanten die een 100 procent opgeladen accu willen gedwongen zijn om minstens 35 eurocent te betalen; als de klant binnen vijf minuten nadat de accu vol is gelopen de auto weghaalt, vervalt de rekening. Via de Tesla-app worden klanten op de hoogte gesteld van wanneer de accu bijna vol is, helemaal vol is en of er een bedrag in rekening wordt gebracht voor de auto te laat verwijderen. In de toekomst beeldt Tesla een systeem in waarbij auto’s automatisch verplaatst worden nadat de laadtijd erop zit, maar het bedrijf stelt dat de technologie nu nog niet zo ver gevorderd is.
Het eventuele bedrag moet betaald worden bij het eerstvolgende bezoek aan een Tesla-servicecenter. De tarieven gelden ook wanneer er gewoon nog andere plekken vrij zijn op het station. Ook zit er geen maximum aan het bedrag. De maatregelen geldt ook niet voor de zogenaamde Destination Chargers. Tesla zegt dat de boete alleen bedoeld is zodat Supercharger-stations zo veel mogelijk daadwerkelijk gebruikt kunnen worden door klanten. ‘We hopen er nooit geld mee te verdienen,’ stelt het bedrijf.
Nederland heeft momenteel acht van deze Supercharger-stations, waar Tesla-auto’s binnen iets meer dan een uur volledig opgeladen kunnen worden. De snellaadstations zijn gratis te gebruiken door iedere Tesla-eigenaar, maar voor auto’s die na 1 januari 2017 gekocht worden, gaat wel geld in rekening gebracht worden.
Laat een reactie achter