Rechter tikt Nissan op vingers om kortere actieradius elektrische auto

Elektrische auto’s komen meestal een stuk minder ver op een volle accu dan de fabrikant beweert. Een Nederlandse batterij-rijder won een rechtszaak tegen Nissan, omdat zijn Leaf de geadverteerde rijafstand bij lange na niet haalde.

In 2013 koopt Epko Horstman uit Zoetermeer de volledig elektrische Nissan Leaf, die volgens Nissan een actieradius van 199 kilometer heeft. De dealer in Drachten belooft Horstman dat hij gemakkelijk een rijbereik van 150 kilometer kan halen. Maar al tijdens zijn eerste rit komt Horstman in de problemen. Tijdens de autorit van 80 kilometer blijkt zijn net gekochte auto de bestemming niet te halen. Vervelend, reageert de dealer, dat is niet de bedoeling.

Aan dat medeleven heeft Horstman niet veel. In de jaren erna wordt hij nog 33 keer weggesleept met een lege accu. ‘Ik ben tweeënhalf jaar geterroriseerd door deze auto’, zegt Horstman. ‘Meerdere dagen per week kwam ik zo laat thuis dat ik mijn kinderen niet meer zag en moest leven op magnetronmaaltijden.’

Na twee jaar procederen tegen de dealer krijgt Horstman gelijk van de rechter. Nissan kan de gedane beloftes volgens de rechter ‘bijlange na’ niet waarmaken. ‘Deze auto was bedoeld voor woon-werkverkeer van Zoetermeer naar Kampen’, zegt Horstman. ‘Dat wist de dealer.’

Volgens Horstman wekt Nissan in zijn advertenties verkeerde verwachtingen. ‘Ik kan me voorstellen dat Leaf-rijders wat teleurgesteld zijn in de actieradius,’ reageert Nissan-woordvoerder Bart van Thienen. ‘Maar de meeste gebruikers halen zeker 120 kilometer zonder op te laden.’

Op zijn website claimt Nissan dat de nieuwste Leaf een bereik van 250 kilometer heeft. Die afstand is alleen haalbaar in ideale omstandigheden. ‘In de praktijk haalt de Leaf die afstand niet op een snelweg in Nederlandse weeromstandigheden’, zegt Van Thienen. Horstman zegt welgeteld één keer 199 kilometer met zijn auto te hebben afgelegd, toen hij constant 34 kilometer per uur reed. ‘Rijden op de snelweg in de kou is funest voor het rijbereik.’

De rechtbank heeft besloten dat Horstman het aankoopbedrag van de Leaf terugkrijgt en een rente van 7.000 euro. Ook draait de dealer op voor de juridische kosten en de kosten voor onderzoeken en deskundigen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*