Tesla voert snelheidsbeperking in op Autopilot

Samenvatting: Een nieuwe update van Tesla’s Autopilot-software zorgt ervoor dat de elektrische wagens 10 kilometer minder snel zullen rijden op wegen die geen scheidingslijn hebben.

De laatste update van de zelfrijdende software van automaker Tesla bevat een snelheidsbeperking voor het programma. Het gaat om een correctie op Autopilot. Voorheen had het programma een marge van 10 kilomter boven de snelheidslimiet voor tweerichtingsverkeerswegen waar geen scheidingslijn is op aangebracht. Het bedrijf heeft die marge nu geschrapt.

Veiligheid

De update is de laatste in een reeks van patches die de autobouwer heeft uitgebracht om de veiligheid van zijn elektrische wagens te verhogen. Aanleiding voor die sterkere focus op veiligheid is een dodelijk ongeval begin dit jaar met een Tesla. Omdat de software aan boord van de wagen een witte oplegger niet goed registreerde, botste deze op een tractor, met fatale gevolgen voor de chauffeur. De gebeurtenis veroorzaakte heel wat wantrouwen bij overheden, verkeersregulatoren en andere organisaties tot op het punt dat sommigen opriepen om de Autopilotsoftware offline te halen of de naam aan te passen.

Handen verplicht

Het voorval heeft er onder andere toe geleid dat het Autopilot-systeem strenger reageert als je het stuurwiel loslaat. Chauffeurs krijgen na enkele minuten een waarschuwing te zien, als ze dat bericht drie keer negeren wordt de Autosteer-functie uitgeschakeld, om de bestuurder te dwingen zijn handen terug op het stuur te leggen. Daarnaast krijgen nieuwe Tesla’s ook meer sensoren mee die de accuratesse van het systeem moeten verhogen – volgens Elon Musk is de hardware van die wagens voldoende om er op termijn ook echte zelfrijdende wagens van te maken.

Naast de snelheidsbeperking brengt update 8.0.2 nog andere vernieuwingen. Zo wordt het mogelijk om met je sleutel vanop afstand de positie van het stuur en de zetels in de wagen automatisch aan te passen naar de eigen voorkeur, en de Maps-app toont nu ook de bijkomende voorzieningen op Supercharger-locaties.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*