Volvo levert OppCharge elektrisch bussysteem aan Luxemburg

Busbouwer Volvo heeft onlangs in Luxemburg het eerst OppCharge elektrische bussysteem ingehuldigd. Het gaat hier om een bussysteem met twaalf elektrische hybride bussen en een snellaadstation van ABB, gebaseerd op de open OppCharge interface. Met OppCharge kunnen elektrische bussen van verschillende constructeurs via dezelfde laadstations worden opgeladen.

Het is het eerste OppCharge elektrische bussysteem in Luxemburg. OppCharge is bedacht door de busindustrie, die hiermee de introductie van elektrische bussen in verschillende Europese steden gemakkelijker hoopt te maken. Daarom hebben verschillende busbouwers en leveranciers van laadsystemen, waaronder Volvo en ABB, enige tijd geleden het initiatief genomen om een open, gestandaardiseerde interface te ontwikkelen tussen laadinfrastructuur en de voertuigen.

De open OppCharge interface betekent dat de laadinfrastructuur open is voor alle potentiële gebruikers en die gebruikers kunnen toegang krijgen tot de technische beschrijving van de laadinfrastructuur en het communicatieprotocol. Zo kunnen bijvoorbeeld andere elektrische bussen dus gebruikmaken van een laadpaal die in eerste instantie is gebouwd om elektrische bussen van Volvo op te laden.

Duurzame omgeving

“We zijn trots op om betrokken te zijn bij de inhuldiging van het eerste OppCharge elektrische bus systeem in Luxemburg”, zei Håkan Agnevall, president van Volvo Buses, bij de inhuldiging van het systeem in Luxemburg. “Deze inhuldiging is het bewijs van de inspanningen die Luxemburg verricht om een duurzame omgeving voor haar inwoners te creëren met een zero-emissie bussysteem.”

Het bussysteem is geleverd aan het ministerie van Duurzame Ontwikkeling en Infrastructuur in Luxemburg. Het laadstation van ABB werd gemonteerd aan het treinstation van Bertrange en zal de Volvo elektrische hybride bussen bij de eindstations volledig laden met 150 kW laadvermogen in 3 tot 6 minuten. Het ABB snellaadstation heeft een modulair design en kan worden opgewaardeerd tot 300 kW en 450 kW.

OppCharge

In Zweden heeft ABB onlangs ook al een laadstation geplaatst dat was gebaseerd op de open OppCharge interface. “Met de OppCharge kunnen steden in de hele wereld ervan uitgaan dat elektrische bussen en laadinfrastructuur van verschillende constructeurs compatibel zijn met elkaar en dat er geen risico bestaat dat steden of gemeenten beperkt zijn tot één bepaalde bouwer”, aldus Agnevall destijds.

De twaalf elektrische bussen van Volvo zullen worden ingezet en bijgeladen door de Luxemburgse vervoerder Sales-Lentz in de gemeente Bertrange. Luxemburg was een van de eerste landen in Europa die bussen in gebruik nam met een hybride technologie. In 2009 leverde Volvo de eerste bussen hiervoor en momenteel rijden er 41 Volvo 7900 Hybrid bussen. Bovendien is Sales-Lentz de eerste klant van Volvo die vanaf mei 2017 volledig elektrische bussen inzet.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*