Volkswagen-busje herleeft in Detroit

Op de North American International Auto Show in Detroit heeft Volkswagen de tweede I.D.-conceptcar onthuld in de vorm van de I.D. Buzz. Het Volkswagen-busje herleeft!

Zoals de voorproefjes al lieten doorschemeren, is Volkswagens tweede I.D.-conceptcar inderdaad een wedergeboorte van het iconische Volkswagen-busje uit de jaren ’50. Met de conceptcar verbindt Volkswagen het eigen verleden en toekomst, zo laten ze weten. Volkswagen vindt het zelf geen retrodesign, maar het design is er wel op geïnspireerd en heeft uiterlijke kenmerken van de T1. Retro dus. De LED-verlichting rondom communiceert met de omgeving, waarbij de koplampen een soort ogen zijn, die zich ‘sluiten’ bij het parkeren. Ook geven de ‘ogen’ de rijmodus aan. Camera’s hebben de functie van zijspiegels overgenomen.

Platform

Het zal geen verrassing zijn dat de I.D. Buzz wordt gebouwd op het nieuwe, elektrische MEB-platform. De I.D. Buzz is voorzien van vierwielaandrijving, met op elke as een elektromotor. Het platform is ook geschikt voor om de I.D. Buzz van alleen achterwielaandrijving en/of een kleinere accu te voorzien. Onder de noemer I.D. Pilot kan de conceptcar autonoom rijden. Volgens Volkswagen is de auto daarmee de eerste volledig zelfrijdende en elektrische MPV. Chrysler heeft inmiddels echter ook de Portal Concept onthuld.

I.D. Pilot

Een verschil met de Portal Concept is wel dat de I.D. Buzz nu al volledig autonoom is. Na een druk op het stuurwiel vouwt het zich in het dashboard, waarmee de auto overschakelt naar de I.D. Pilot. De sfeerverlichting past zich daar ook op aan en schakelt over van wit naar warmere kleuren. Op het dak schuiven vier sensoren uit, die samen met de andere sensoren en camera’s de I.D. Buzz letterlijk in goede banen leiden. Door het stuur of een van de pedalen weer aan te raken wordt I.D. Pilot gedeactiveerd. Volkswagen verwacht de I.D. Pilot in 2025 productieklaar te hebben.

Interieur

Met een lengte van bijna vijf meter en een breedte en hoogte van bijna twee meter, moet de I.D. Buzz genoeg interieurruimte om met twee gezinnen op pad te gaan. De conceptcar biedt ruimte aan maximaal zes personen, maar het interieur is naar eigen wens in te delen. De bagageruimte achterin varieert van 660 tot een enorme 4600 liter en voorin is een bagageruimte van zo’n 170 liter te vinden. Alle deuren en kleppen openen elektrisch. Dankzij het nieuwe Volkswagen User-I.D. weet de auto precies wie er instapt en past meteen de instellingen aan naar de voorkeuren van die persoon. Met de Digital Key hoef je alleen je hand over de handgreep te halen om de auto te openen.

De aandrijflijn

De elektrische aandrijflijn levert een vermogen van 369 pk (268 pk voor de achterwielaangedreven versie). De sprint naar de 60 mijl uur (ongeveer 100 km/h) is 5,0 seconden en de I.D. Buzz heeft een topsnelheid van 160 km/h. De actieradius bedraagt 600 kilometer volgens de NEDC-cyclus en zo’n 135 kilometer volgens de realistischere Amerikaanse meetmethode. In een half uur kan de accu voor 80% worden opgeladen met een 150 kW laadsysteem, al dan niet via inductie.

Marktintroductie

Vanaf 2020 kunnen we de eerste productiemodellen verwachten in de nieuwe elektrische modellenlijn van Volkswagen. Waarschijnlijk zal dat eerste model een productieversie zijn van de eerste I.D. Concept dat op de beurs van Parijs gepresenteerd werd.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*