Golfkarretje? Citymobiel zal je bedoelen

Het golfkarretje is uitgegroeid tot volwaardige citymobiel en wint aan populariteit. “Het verspreidt zich als een olievlek over heel Europa”, zegt Ad Berckmoes van Adantra.

Ze rijden geluidloos langs de kust, kunnen gemakkelijk geparkeerd worden in een drukke badplaats als Knokke en zijn steeds gewilder en geavanceerder: de golfkarretjes. Dat assembleren, opslag en overslag van golfkarretjes één van de hoofdactiviteiten van Adantra uit Eede zou worden, had eigenaar Ad Berckmoes zeven jaar geleden niet kunnen bedenken. “Het was iets dat we erbij deden.” Naast transport en de op-en overslag van onder meer groente, fruit en andere voedingsmiddelen.

Heel Europa

In het eerste jaar werden er zo’n twintig wagens gebouwd bij het bedrijf in Eede, in opdracht van Invest-Mobile uit Knokke-Heist. Invest-Mobile verhuurt en verkoopt de voertuigen vervolgens. Vorig jaar waren dat al tweehonderd wagens en alleen afgelopen maand zijn er alweer twintig elektrische voertuigen de deur uit gegaan. “Als dat zo door gaat, moeten we misschien gaan uitbreiden”, zegt Berckmoes. Adantra levert namens Invest-Mobile inmiddels voor heel Europa. De term ‘golfkar’ dekt de lading ook niet meer. De citymobiel is in opmars en moet sinds begin dit jaar aan strengere veiligheidseisen voldoen om de weg op te mogen.

Verwarmde voorruit

“Het gaat enorm hard”, zegt Berckmoes. Volgens Berckmoes zijn zowat alle elektrische voertuigjes die in België rondrijden van Adantra afkomstig. Het bedrijf is sowieso een grote speler op de Europese markt. Adantra heeft zich de afgelopen jaren, samen met Invest-Mobile en de producenten, goed voorbereid op de strengere regelgeving. “We zijn een van de weinige bedrijven en misschien wel de enige in Europa die aan alle nieuwe veiligheidseisen voldoen.” Zo moet elk voertuig dat vanaf nu wordt aangeschaft niet alleen een nummerbord hebben, maar ook onder meer gelaagd glas, een verwarmde voorruit, verlichting, binnen- en buitenspiegels en een veiligheidskooi. Producent Garia uit Denemarken levert die onderdelen en Adantra heeft nauw contact  over hoe het beter of anders kan.

Achtzitters

Adantra krijgt chassis binnen uit Denemarken en ook uit Amerika, die handmatig door drie medewerkers worden afgebouwd. Ook onderhoud en reparatie van wagens gebeurt bij Adantra.  Er zijn twee- tot achtzitters verkrijgbaar en er wordt maatwerk verricht. “Voor recreatieparken maken we de wagens zo, dat ze niet harder dan vijftien kilometer per uur rijden. En een laadbakje kan bijvoorbeeld ook, of zeiltjes aan de zijkant. Ze rijden zelfs bij chemische fabrieken rond.”

Shuttledienst

De citymobiel krijgt steeds meer andere toepassingen. Zo kunnen ze dienen als shuttledienst op evenementen. “De mogelijkheden zijn enorm, misschien heeft iedereen over twintig jaar wel zo’n wagentje in de garage staan.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*