België in EU-top 3 milieuvriendelijke auto’s

Uit de laatste cijfers van het European Alternative Fuels Observatory (EAFO) blijkt dat België in 2016 opklimt in de rangschikking. Wat elektrische wagens betreft (batterijaangedreven + plug-in hybride) stijgen we van de zevende naar de derde plaats binnen de Europese Unie. Voor voertuigen op CNG komt België de top tien binnen op de vierde plaats. “De milieuvriendelijke wagen verovert langzaam maar zeker het hart van de Belgen”, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein vanop het Autosalon.

Volgens de cijfers van Febiac rijden er nu 5.194 batterijaangedreven elektrische wagens in België, waarvan 3.732 in Vlaanderen. Op CNG rijden er in ons land 5.372 voertuigen, meer dan een verdubbeling tegenover begin 2016, 3.727 daarvan rijden in Vlaanderen.

“De meeste milieuvriendelijke voertuigen rijden in Vlaanderen. Vandaag gaat het over evenveel elektrische voertuigen als voertuigen op CNG.
Plug-in hybrides vormen duidelijk een belangrijke overgangstechnologie, bij de nieuwe inschrijvingen voor elektrische wagens is nog ongeveer de helft plug-in hybride. Ik ben ervan overtuigd dat naarmate er meer laadpalen bijkomen, de actieradius vergroot en de prijs daalt, steeds meer mensen zullen kiezen voor volledig elektrisch”, aldus Bart Tommelein.

Eenvoudigere procedure premie elektrische wagen

Wie kiest voor een emissievrij voertuig – op elektriciteit of op waterstof – kan daarvoor een premie krijgen. In 2016 liepen enkele tientallen mensen de premie mis. Dit had voornamelijk te maken met de strakke timing en de te ingewikkelde procedure. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein beloofde dit probleem aan te pakken.

Vanaf vandaag gaat de nieuwe procedure van start. Om de premie aan te vragen, volstaat het voortaan om je drie maanden na de eerste inschrijving van het voertuig aan te melden. Vorig jaar moest je nog twee stappen doorlopen: een dossier indienen bij de aankoop – binnen de dertig dagen – en een bij de ontvangst van de auto.

Aanmelden kan via de webapplicatie van het Vlaams Energieagentschap (VEA) op www.energiesparen.be. Wie de premie vorig jaar misliep, komt nog tot 1 april in aanmerking.

Vergroening verkeersfiscaliteit bestelwagens

Waar de ontdieseling bij de particuliere voertuigen duidelijk is ingezet, reden in 2016 nog steeds 94% van de bestelwagens op diesel. “Daarom vergroenen we de verkeersfiscaliteit voor lichte vracht. Vanaf 1 juli dit jaar betaal je minder verkeersbelasting voor voertuigtypes met een lagere
CO2-emissie of uitstoot van verontreinigende stoffen. We moedigen elektrische, CNG-, en benzinemodellen aan en stimuleren zo de ontdieseling. Voor elektrische bestelwagens zal je helemaal geen verkeersbelasting meer betalen. Voor CNG-bestelwagens geldt de vrijstelling tot en met 2020.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*