Elektrische auto rijdt voor het eerst Dakar Rally uit

Twee keer eerder probeerde het Spaanse Acciona-team met een elektrische auto de Dakar rally uit te rijden. Dit jaar is het eindelijk gelukt.

Het lastigste met innovatie in de auto-industrie is dat alle onderdelen van een auto moeten blijven werken bij min 40 graden en bij plus 50 graden Celsius. Ook eindeloos getril over slechte wegen moet geen problemen opleveren, net als flinke veranderingen in de luchtvochtigheid.

De Dakar Rally is dan ook een fantastische uitdaging om vernieuwingen in een pittige versie van de realiteit te proberen.

Handgebouwd

Acciona probeerde al twee keer eerder met een handgebouwde elektrische auto de Dakar-rally uit te rijden die 9000 kilometer door de wildernis in Argentinië, Bolivia en Paraguay loopt.

Daarmee is het de eerste van 18.000 auto’s die tot nog toe de rally uitreden, die dat deed zonder een drup brandstof te verbruiken.

Zes accupacks

Dit jaar was de race extra uitdagend omdat de Rio Grande uit zijn oevers was getreden en de race omgeleid moest worden.

De auto van Acciona heeft 340 pk aan boord en 6 accupacks voor een totaal van 150kWh aan energie. Ter vergelijking: de Tesla Model S heeft een 100 kWh-accu. Elke accu kan los van de ander opgeladen worden en om tijdens het rijden extra energie op te wekken heeft de auto ook een zonnepaneel van 100 watt op het dak.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*