Daar is de mierenzuurauto

Rijden op mierenzuur. Dankzij een chemisch kunstje laten studenten uit Eindhoven een elektrische auto veilig op waterstof rijden. Een toverende katalysator maakt zo een kolossaal accupakket overbodig. Tesla is gewaarschuwd!

Zij gelden als de grote rivaal van elektrische auto’s zoals de bolides van Tesla: de voertuigen die het superschone waterstof als energiebron gebruiken. Uit de uitlaat komt puur water, zelfs drinkbaar.

Experts denken dat waterstof de toekomst heeft en het gaat winnen van de elektrische auto. Oliebedrijven als Shell, industriële concerns en grote autobouwers als BMW en Toyota gaan aan de ontwikkeling van waterstof als brandstof werken, zo werd recent bekend. „Het heikele punt is dat mensen waterstof niet accepteren. Chauffeurs die de opdracht kregen een bus op waterstof te besturen, verklaarden dat ze ‘niet op een bom’ wilden rijden, gingen hierom zelfs in staking. Toch is voor zover wij weten nog nooit een waterstofauto ontploft. Ja, de techniek is veilig, maar het gevoel zegt iets anders.” De filmbeelden van megazeppelin Hindenburg – gevuld met waterstof – die in 1937 binnen 32 seconden geheel uitbrandde, blijven beklijven. 

Aan het woord is Veldenaar Kay Geurts (25), een van de dertig studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TUE) die in het zogeheten Team FAST aan de mierenzuurauto werken. Mierenzuur is hier de brandstof voor de elektrische automotor. Langs indirecte weg, omdat het een chemisch broertje is van waterstof. Een slimme katalysator tovert het mierenzuur om in waterstof, waarna een brandstofcel er stroom van maakt.

Mierenzuur is een schone energiebron, zonder de minpunten van auto’s op batterijen: de mierenzuurauto heeft géén beperkte actieradius, géén gedoe met opladen. Max Aerts: „De energiedichtheid van mierenzuur is aanzienlijk hoger dan van waterstof en van batterijen. Een Tesla zou probleemloos 500 kilometer kunnen rijden op een tank met 100 liter mierenzuur.”

Het grote nadeel van waterstof is dat het onder zeer hoge druk moet worden opgeslagen. Het kan, maar is technisch gecompliceerd. Dit maakt het ombouwen van de bestaande benzinepompen tot veilige waterstofstations extreem kostbaar.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*