Zonneweg ‘Wattway’ maakt opkomst in de VS

In het westen van de Amerikaanse staat Georgia is een wegoppervlakte van 50 vierkante meter uitgerust met zonnepanelen. De zogeheten Wattway moet voldoende stroom opwekken om onder andere elektrische voertuigen op te laden.

De Wattway is een product van het civiele techniekbedrijf Colas en wordt in het westen van Georgia getest door the Ray C. Anderson Foundation. Deze stichting zet zich in voor de ontwikkeling en opschaling van innovatieve technologie om onder andere de infrastructuur van stedelijke gebieden in de Verenigde Staten te verduurzamen.

Duurzame infrastructuur

Doel van het pilotproject met Wattway is om de mogelijkheden van de zonneweg te verkennen en uiteindelijk te installeren in de infrastructuur van de steden in Georgia. Colas verwacht dat de zonneweg in dit pilotproject jaarlijks 7.000 kilowattuur aan groene stroom zal opwekken. De opgewekte stroom wordt vervolgens gebruikt om elektrische voertuigen op te laden en om de energievoorziening van het nabijgelegen gebouw van de stichting te verduurzamen.

“De nieuwe technologieën die binnenkort op de markt komen, hebben de potentie om onze snelwegen te transformeren tot ’s werelds veiligste routes en tegelijkertijd hernieuwbare energie opwekken”, zegt Harriet Langford, president van The Ray C. Anderson Foundation, in een persbericht.

“The Ray werkt samen met het stadsbestuur om onze snelweg tot een living lab te maken, waar we een aantal van deze veelbelovende innovaties kunnen testen. Op die manier kunnen we bijdragen aan de transformatie van onze infrastructuur, die zowel veilig als economisch rendabel is.”

Frankrijk verduurzaamt

Eerder legde Colas de Wattway aan op een weg van 1 kilometer lang in het Franse dorp Tourouvre-au-Perche. De weg is uitgerust met 2.880 zonnepanelen, die beschikken over een beschermlaag van siliconen. Dit maakt het mogelijk om zowel duurzame stroom op te wekken als voertuigen op de weg te laten rijden.

De Franse minister van Ecologie en Economie, Ségolène Royal, heeft de ambitie om de zonnewegen te installeren op elke 1.000 kilometer snelweg in Frankrijk. Verschillende partijen vragen zich echter af of de inzet van zonnepanelen op wegen effectief is, schreef The Guardian. Zo zou het aanleggen van zonnepanelen op platte oppervlakken minder stroom opleveren dan op hellende gebieden, zoals op daken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*