Snel vijf miljoen elektrische wagens op Chinese wegen

China wil dit jaar achthonderdduizend laadpunten voor elektrische wagens in gebruik nemen. Daarmee wil de overheid aan de toenemende vraag tegemoet komen. Dat heeft de Chinese National Energy Administration (NEA) gemeld.

Het voorbije jaar werden in China honderdduizend laadpunten in gebruik genomen. Dat betekende al een verdrievoudiging van het bestaande aanbod, maar tegen het einde van dit decennium wil het land naar eigen zeggen tegemoet komen aan de energiebehoefte van vijf miljoen elektrische voertuigen.

De energie-autoriteit maakte ook bekend aan een eenvormige standaard voor de laadpunten van elektrische wagens te werken.

Inmiddels werden in het land ook al 14.000 kilometers autostrade uitgerust met stations die snelle herlaadbeurten mogelijk maken. Tussen de stations ligt een gemiddelde afstand van 48,6 kilometer.

Marktaandeel

De Chinese energie-autoriteit merkt nog op dat elektrische wagens vorig jaar meer dan 1,2 miljard kilowattuur energie hebben afgenomen. Daarmee kon in totaal ongeveer 400.000 ton brandstof worden uitgespaard.

In Peking en Shanghai kan elke bestuurder van een elektrische wagen volgens de krant China Daily inmiddels binnen een straal van minder dan vijf kilometer een laadstation vinden. In andere grote metropolen, zoals Guangzhou en Shenzhen, zou aan gelijkaardige projecten worden gewerkt.

Nergens in de wereld worden zoveel elektrische wagens in gebruik genomen dan in China. Het voorbije jaar werden in het land 351.900 auto’s met elektrische aandrijving verkocht. Daarmee had China een aandeel van 46 procent op de wereldwijde markt. Geraamd wordt dat het Chinese marktaandeel dit jaar zelfs tot meer dan 50 procent zal oplopen.

De verkoopcijfers worden aangevoerd door constructeur Byd, die het voorbije jaar de drie populairste modellen op de markt had en in totaal 28 procent van de verkopen vertegenwoordigde. Andere merken in de top tien zijn Baic, Geely, Zotye, Chery en Saic. Inmiddels is ook de Amerikaanse producent Tesla met een Chinese verkoop gestart.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*