Batterij op zeewater goedkoop alternatief voor lithium-ion

Zuid-Koreaanse ingenieurs hebben een batterij op zeewater ontwikkeld. Die kan volgens hen al snel een alternatief worden voor de lithium-ionbatterij.

Momenteel biedt de lithium-ionbatterij de beste accutechniek voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Maar grondstoffen zijn duur en slechts op enkele plaatsen in de wereld te vinden. Bovendien gebruikt zo’n batterij vaak het milieuonvriendelijke kobalt, gaat hij relatief kort mee en kan hij vlam vatten.

Goedkoper

Bij de talloze zoektochten naar een goedkoper en veiliger alternatief valt nu de batterij van zeewater op. Die is ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Wetenschap en Technologie (Unist) in de Zuid-Koreaanse stad Ulsan. De batterij draait op niets anders dan water en zout. Daardoor is deze batterij stukken goedkoper en is het brandgevaar nihil.

Volgens de Unist-ingenieurs kan deze zeewaterbatterij al snel een concurrent worden voor de lithium-ionbatterij.

Grootschalig

De batterij ziet eruit als een normale accu. „De batterij haalt tijdens het laden natrium-ionen uit het zeewater en slaat ze op in het kathodecompartiment”, leggen de ingenieurs uit. „Bij elektrochemische ontlading komt natrium weer vrij uit de anode en reageert dat met water en zuurstof uit de zeewater-kathode, waardoor natriumhydroxyde wordt gevormd. Dit proces levert energie om bijvoorbeeld een elektrisch voertuig te laten rijden.”

De Zuid-Koreaanse ingenieurs verwachten dat zeewater wel eens de sleutel zou kunnen zijn voor grootschalige energieopslag.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*