VIDEO-UPS-bestelbus laat drone pakket bezorgen

UPS heeft met succes een pakket bezorgd aan huis met een drone die vertrok vanaf het dak van een UPS-bezorgvoertuig.

UPS voerde de test maandag uit in Tampa, Florida, samen met Workhorse Group, een Amerikaanse ontwikkelaar van elektrische bestelwagens en drones. Workhorse heeft de drone en het elektrische UPS-bezorgvoertuig gemaakt die bij de test werden gebruikt.

Flink besparen met een dronebezorging

De drone leverde zelfstandig een pakket af aan huis waarna het terugkeerde naar het voertuig. Terwijl de drone het pakket bezorgde vervolgde de chauffeur zijn route voor andere leveringen. UPS ziet vooral kansen voor deze techniek in landelijke gebieden waar veel kilometers moeten worden overbrugd.

Mark Wallace, UPS senior vice president van Global Engineering and Sustainability: “Door een drone te laten vertrekken vanaf een voertuig om een leveringen uit te voeren, kunnen we dure kilometers besparen. Dit is een grote stap op weg naar een grotere efficiëntie voor ons netwerk, en tegelijk ook voor de beperking van onze emissies.”

En UPS kan veel besparen, blijkt uit een rekensommetje van Wallace: “Als we per chauffeur elke dag één mijl (1,6 km) minder rijden, kan UPS jaarlijks tot wel $50 miljoen besparen.”

Techniek achter de drone

De drone die werd ingezet is een octocopter-drone die volledig geïntegreerd is in de lijn van elektrische/hybride bestelwagens van Workhorse. De basis van de drone bevindt zich op het dak van het voertuig. Onder de drone is er een kooi die via een luik tot in het voertuig gaat.

Een UPS-chauffeur plaatst het pakje in de kooi en kan de drone met een druk op de knop van een aanraakscherm autonoom op weg sturen naar een vooraf ingesteld adres. De accu van de HorseFly-drone laadt op zolang ze zich op de basis bevindt. De drone kan 30 minuten vliegen en een pakje van maximaal 4,5 kg dragen.

Meer testen met drones en pakketbezorging

UPS test vaker met drones die een pakket bezorgen. Vorig jaar is het testprogramma in Rwanda uitgebreid. September vorig jaar bezorgde UPS met drones medicijnen op het platteland van Massachusetts in Amerika.

Dronebezorging bij moeilijk bereikbare plekken

Dat UPS drones op  grootschalige manier zal inzetten is niet waarschijnlijk. Naast issues met de wetgeving in Amerika  en Europa, ziet UPS drones niet als een serieuze optie om in te zetten in de mondiale operatie, liet Jim Barber, directeur UPS International eerder al weten aan Logistiek. “Ik geloof niet dat drones op korte termijn zullen worden ingezet voor het bezorgen van hondenvoer of toiletpapier.  “Ik geloof wel dat drones effectief zijn als middel om moeilijk bereikbare gebieden te bereiken zoals in Rwanda.”

Wallace bevestigt die visie: “Chauffeurs zijn het gezicht van ons bedrijf, en dat zal niet veranderen”, aldus Wallace. “We zijn wel enthousiast over de mogelijkheden die drones bieden om chauffeurs te helpen op bepaalde punten van hun route, om tijd te besparen en een antwoord te bieden op de toenemende vraag door de groei van e-commerce.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*