Elektrische vrachtvoertuigen goed alternatief voor bestelbusjes?

Het tweejarig LEVV-LOGIC onderzoekt hoe lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVVs) een rendabel alternatief kunnen zijn voor de vele bestelbusjes in de stad. Dit gebeurt in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam, mkb-ondernemers en publieke organisaties. Het project wordt mede gefinancierd met de RAAK-mkb subsidie van Regieorgaan SIA.

Het project heeft per februari twee 3e jaars en zes 4e jaars HvA-studenten aangetrokken: zes studenten Logistics Engineering en twee studenten Logistiek & Economie. Zij doen een semester lang onderzoek in de vorm van een stage- of afstudeeropdracht. Daarnaast gaan vijftien tweedejaars studenten van de Hogeschool Rotterdam en twee studententeams uit het HvA Innovatielab aan de slag met ontwerpopdrachten voor LEVVs.

Het afgelopen half jaar zijn potentiele stromen onderzocht op basis van markteigenschappen, trends en mobiliteitsbeleid. Ook zijn praktijkvoorbeelden verzameld in een database. De volgende stap is de ontwikkeling van nieuwe logistieke concepten met LEVVs en het berekenen van de operationele voor- en nadelen. Hier gaan de studenten bij helpen. Zij richten zich elk op een andere stadslogistieke stroom, waaronder pakketdistributie, maaltijdboxen, onderhoudswerkzaamheden, horeca- en retailbevoorrading. De studenten vormen met elkaar het afstudeeratelier City Logistics en worden begeleid door hoofddocent Nilesh Anand.

Win-win situatie

Studente Alda Nieuwoudt nam vorig jaar deel aan het afstudeeratelier. Na afronding van haar onderzoek voor DHL Express werd ze aangenomen als managementtrainee. Alda: “Ik heb onderzocht hoe de groeiende volumes in de last mile in het centrum van Amsterdam ingericht kunnen worden, zodat er zowel aan de verwachtingen van de ontvanger als aan de veranderende regelgeving wordt voldaan. Hierbij heb ik rekening gehouden met de operationele kosten per zending en de groeiende B2C markt. Het was een unieke kans om van medestudenten die soort gelijke opdrachten hebben, te leren. En een mogelijkheid om met relevante deskundigen te spreken.”

“Als managementrainee bij DHL Express krijg ik 3 keer een opdracht of onderzoek voor 9 maanden binnen DHL Express. Nu werk ik in het team Operations Field Support waar ik optimalisatie van de werkmethodiek onderzoek om processen uiteindelijk te optimaliseren.”

“Mijn tips aan afstuderende studenten is: Maak zoveel mogelijk gebruik van alle informatie en kansen die je krijgt binnen het afstudeeratelier. Dit is alleen maar een win-win. En zorg dat je ruim op tijd begint met alles op papier te zetten. Dit neemt meer tijd in beslag dan je denkt, dus houd het up-to-date.“

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*