Producenten elektrische wagens worden gegijzeld door 6 hefboomfondsen

Producenten van elektrische wagens zitten met een probleem. Een zestal hefboomfondsen – waaronder een Zwitsers en een Chinees fonds – heeft volgens de Financial Times de voorbije maanden ruim 280 miljoen dollar gespendeerd aan de aankoop van 6.000 ton kobalt, goed voor 17% van de wereldproductie. Kobalt is een grondstof die wordt gebruikt om zowat elk type batterijen aan te maken.

Oplaadbare lithium-ion batterijen in elektronica en elektrische auto’s bestaan vaak voor meer dan de helft uit kobalt. Het online mijnbouw magazine Mining.com schat dat alleen al de giga-fabriek die Tesla-topman Elon Musk en Panasonic in de Nevada-woestijn laat bouwen de wereldvraag naar deze grondstof met 17% zal doen toenemen. Kobalt wordt praktisch exclusief in de Democratische Republiek Congo gewonnen.

De hefboomfondsen willen nu schaarste creëren en de producenten van elektrische wagens verplichten via hen te passeren om zo astronomische bedragen te kunnen factureren.

+50% sinds november

De fondsen halen hun slag blijkbaar thuis. De prijs van de grondstof  is sinds november met 50% gestegen. Tel daarbij dat de vraag naar kobalt de voorbije 5 jaar telkens met 20% per jaar is toegenomen en enige nervositeit bij de producenten van batterijen en elektrische wagens zal niemand verwonderen. Zij verbruiken zowat 50% van de volledige wereldproductie van deze grondstof.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*