België-Het ‘pizzaverbod’ in Gent: alle feiten op een rijtje

Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) ontkent dat pizzakoeriers niet meer met hun brommer in het centrum van Gent zouden mogen rijden na de invoering van het circulatieplan. “Ik heb die opmerking van de horeca ook nog nooit gehoord op een vergadering”.

Als over een maand het nieuwe mobiliteitsplan wordt ingevoerd in Gent, zal de Arteveldestad het grootste autovrije gebied van het land hebben. Anders dan bij het huidige – kleinere – voetgangersgebied zal de nieuwe autovrije zone ook nog eens strikt gecontroleerd worden. Aan elke toegangsweg komt een camera met nummerplaatherkenning. “Zo kunnen we zelf bepalen wie er wel nog in mag”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “Bussen van De Lijn mogen uiteraard nog door, taxi’s ook. We hebben ook beslist dat de snelle elektrische fietsen, de zogenaamde speed pedelecs, nog door de autovrije zone mogen rijden. Motorfietsen en brommers mogen dat niet. Dus inderdaad, ook de brommers van de pizzakoeriers zijn niet meer welkom in het centrum van de stad.”

“Leveren in de binnenstad wordt sowieso verboden tussen 11 en 18 uur, voor alles en iedereen. Alleen de elektrische voertuigen van het stadsdistributiecentrum – van waaruit handelszaken zullen bevoorraad worden – zullen dat nog mogen. Voertuigen die buiten die periode in het centrum moeten zijn, bijvoorbeeld om werken uit te voeren, zullen een vergunning kunnen aanvragen voor één van de 7 sectoren waarin we de stad opdelen. Maar die is tijdelijk en dus niet bedoeld voor koeriers.”

“Geen koeriers geviseerd”

Het nieuws dat pizzakoeriers vanaf 3 april niet meer in de Gentse binnenstad mogen rijden, kreeg vandaag heel wat weerklank, ook op sociale media. Horeca Gent reageerde bovendien dat dit niet het enige probleem is dat de kop opsteekt. “Een hotel dat zijn linnen wil laten leveren uit de wasserij? Het is maar één voorbeeld”, aldus Laurens Roels van Horeca Gent.

Schepen Watteeuw reageert verbaasd op het nieuws over de pizzakoeriers. “Wij hebben vorige week nog samengezeten met Horeca Gent, maar die bemerking hebben wij toen niet gehoord. Integendeel: het probleem van voertuigen klasse B was al in november bekend”. Volgens Watteeuw kan voor die B-bromfietsen een vergunning worden aangevraagd. Al kunnen pizza’s ook geleverd worden met een bromfiets klasse A of met een (elektrische) fiets.

Ook het aangehaalde voorbeeld van het hotellinnen, is volgens Watteeuw al lang opgelost. “Ja, ook dat is al lang besproken. Maar ik ga maandag de mensen van Horeca Gent nog eens contacteren om mogelijk nieuwe problemen op tafel te brengen”.

De schepen reageerde tenslotte ook op het verwijt dat men in Gent geen overgangsmaatregelen wil invoeren. “In Gent is al 20 jaar een voetgangersgebied in voege. We kunnen de klok toch niet terugdraaien en nu plots een overgangsfase voorzien voor zwaar vervoer?”

In de nieuwe reglementen voor de Gentse voetgangerszone staan drie mogelijkheden voor pizzakoeriers.

1. Vergunning voor een jaar
Leveranciers, dus ook pizzakoeriers, die in de voetgangerszone goederen willen afzetten, kunnen een vergunning aanvragen voor een jaar. Die vergunning geldt wel enkel tussen 18 uur en 11 uur, waarschijnlijk de drukste uren voor pizzazaken. Tussen 11 en 18 uur mogen ze er niet in om een pizza af te leveren.

2. Pizzeria’s in voetgangerszone
Pizzeria’s die in de voetgangerszone van Gent liggen hebben hun eigen categorie en moeten niets veranderen, behalve een vergunning aanvragen.

3. Klasse A
Als de bovenstaande mogelijkheden niet gelden, dan kan een pizzeria overschakelen naar bromfietsen van klasse A. Dat betekent een brommer die nog maximaal 25 kilometer per uur rijdt. Ook elektrische fietsen mogen zonder vergunning de zone binnen.

Te voet

Bij de pizzaleveranciers heerst intussen verwarring. “Hoezo we mogen niet meer door met onze brommers? Hoe moeten wij dan leveren?” Hentep Serhat is eigenaar van de 3 vestigingen van Pizza Roma in Gent. Hij had er dus geen idee van dat zijn koeriers vanaf 3 april niet meer welkom zijn in het stadscentrum. “Ik kan mijn mensen toch moeilijk te voet op pad sturen”, sakkert hij. “Zo worden bedrijven kapot gemaakt. Dit is een schande.” Pizzarestaurants met een koerierdienst die in die zone gelegen zijn, kunnen alle leveringen zelfs niet meer per brommer uitvoeren, ook naar adressen buiten de zone.

Rijgedrag

Maar bij de stad zijn ze formeel. “Met een elektrische fiets mogen ze wel door. Misschien moeten ze daar in investeren. Misschien komt dat ook hun rijgedrag ten goed, want over pizzakoeriers komen massaal veel klachten binnen. Ze rijden op voetpaden, negeren verbodsborden en lichten, en eigenlijk het volledige verkeersreglement. Die brommers zijn dikwijls een gevaar op de baan. Ze horen dus zeker niet thuis tussen voetgangers.”

Horeca pleit voor overgangsfase

Horeca Gent pleit ondertussen voor een overgangsfase waarbij overtreders in de eerste maanden van het mobiliteitsplan niet beboet worden. Maar daar wil de schepen niet van weten. “Het voetgangersgebied bestaat al 20 jaar en sindsdien gelden regels en beperkingen op vlak van leveringen en op vlak van doorrijden. Een overgangsperiode van 20 jaar is dus een vrij lange periode. Iedereen is duidelijk gewaarschuwd. Vanaf 3 april gaan we dus boetes uitschrijven”, aldus Watteeuw.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*