Alstom presenteert wendbare elektrische bus

En hij luistert naar de naam Aptis. Het grootstedelijke vervoer wordt steeds milieuvriendelijker.

Aan de basisvorm van een bus verandert weinig, maar toch komen Alstom en NTL niet met de eerste de beste stadsbus met een elektrische aandrijflijn. De fabrikant Alstom ken je misschien van de treinen en trams. Dat heeft in dit geval geleid tot een bus met een tramachtig ontwerp. Er is voorzien in een lage instap en grote ramen.

De bus heeft zowel voor als achter sturende wielen, een front- dan wel achteroverhang ontbreekt. Dat betekent dat er vergeleken met een gewone bus 25 % minder ruimte nodig is om de bochten door te komen, ook bij haltes is de wendbaarheid groot. De bus heeft een lengte van 12 meter.

Opladen kan in het depot, maar uiteraard ook tijdens de dienst bij snellaadpunten. Er kan worden geladen via een bovenleiding, met een pantograaf, waarmee het een soort trolleybus wordt. Ook Alstoms eigen SRS-systeem is een mogelijkheid om de batterijen vol te krijgen. Dat zijn laadstrips die geplaatst zijn op het wegdek en waarmee de bus een fysieke verbinding maakt.

Het motorvermogen bedraagt 180 kW. Over de batterijcapaciteit worden geen uitspraken gedaan, wel wordt vermeld dat het rijbereik maximaa 200 km is. Voor wat het waard is, de topsnelheid bedraagt 70 km/u. De batterijen en de aandrijfsystemen zijn verwerkt in het dak.

In de tweede helft van dit jaar zal de bus praktijktests ondergaan in Parijs.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*