Californië maakt de weg vrij voor autonome auto’s

Californië gaat nog eens een aantal wettelijke beperkingen voor autonoom rijden schrappen. Daardoor kunnen mogelijk volgend jaar al ‘robotauto’s’ in de Amerikaanse staat op de openbare weg rijden.

De staat Californië, toch al voorloper op het gebied van autonoom rijden, heeft tot nu toe altijd de eis gesteld dat er wel iemand bij het stuur moet zitten die desnoods kan ingrijpen als er problemen zijn. Dat heeft geleid tot protesten van Google’s moederbedrijf Alphabet dat proeven neemt met autootjes zonder ‘bestuurder’. In die voertuigen zit alleen een noodknop waarmee één van de inzittenden de auto direct stil kan zetten. Maar om de ontwikkeling van autonome auto’s zo min mogelijk in de wielen te rijden gaat Californië nu ook de eis voor de ‘ingrijpende technicus’ schrappen. “We willen de weg helemaal vrij maken voor autonoom rijden,” aldus Bernard Soriano van het ministerie voor vervoer. Ook de bepaling dat een eerste eigenaar een autonome auto pas na één jaar mag verkopen wordt geschrapt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*