Innovatief autoconcept met nieuwe kunststof design-oplossingen Covestro

Kunststofproducent Covestro ontwikkelt innovatieve en duurzame materialen en presenteert nu een nieuw concept van een elektrische auto op de conferentie VDI Plastics in Automotive Engineering.

Deze bijeenkomst vindt plaats op 29 en 30 maart in het Duitse Mannheim.  “Het concept van de auto bevat de huidige trends in automotive design”, zegt project manager Jochen Hardt. “Het geeft mogelijkheden aan designers  om comfortabele, functionele en energiezuinige voertuigen te ontwerpen.” Partners in de ontwikkeling van de conceptauto waren Hella en Uhmeå Institute of Design in Zweden.

Wrap-around polycarbonaat

Op het VDI congres zal het concept in de vorm van een lifestyle elektrische auto worden getoond.

Deze conceptauto is het eerste voertuig met wrap-around beglazing van transparant polycarbonaat. De beglazing is licht in gewicht en aerodynamisch, twee zaken die het brandstofverbruik reduceren. De designers hebben ook nieuwe stijlopties ingevoerd die met normaal glas niet mogelijk zijn. Een voorbeeld is de naadloze ontwerp dat de transparante A-stijlen integreert. Wrap-around beglazing geeft de passagiers een panoramaview en vergroot de veiligheid van voetgangers omdat er bijna geen blinde plekken of dode hoeken meer zijn.

Licht als stijlelement

Covestro en Hella hebben de verlichting op de auto geherdefinieerd. De bezoekers van het VDI Congres krijgen te zien hoe met licht stylingelementen worden gevormd.  Oplichtende oppervlakken met geïntegreerde led-spots maken van licht een designelement dat de auto persoonlijkheid geeft. Automotive designers hebben nu toegang tot  mogelijkheden voor de vormgeving van de neus en de achterzijde en voor vergroting van veiligheid, zuinigheid en functionaliteit.

Holografie

Holografie zal waarschijnlijk een belangrijke techniek worden voor de toekomstige ‘automotive lighting’. Hella and Covestro hebben een oplossing bedacht die is gebaseerd op holografische folie uit de reeks Bayfol HX.  Dit maakt diverse verlichtingsfuncties mogelijk die worden geïntegreerd in componenten van de carrosserie en die dus weinig ruimte behoeven en totaal nieuwe mogelijkheden bieden voor het gebruik van licht als designelement.

Autonoom rijdende auto

De conceptauto is ook gericht op de toekomstige autonoom rijdende auto. Nieuw polycarbonaat maakt een goede transmissie van signalen mogelijk en de integratie van sensoren, die de ogen en oren van een autonome auto zijn.  Een ander belangrijk item van Covestro op het VDI congres zijn de verschillende foliën voor het interieurtoepassingen in auto’s.  De focus ligt op displays en bedieningspanelen die zijn beschermd door krasbestendig en ontspiegelde folie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*