De semi-autonome rijtechnologie van de nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse

De auto moet nog worden onthuld, maar Mercedes-Benz geeft alvast toelichting op de autonome rijtechnologie die de gefacelifte S-Klasse straks aan boord heeft. Toch wordt ook het vernieuwde uiterlijk vast getoond…

Later deze maand zal Mercedes-Benz op de Shanghai Motor Show de vernieuwde S-Klasse onthullen. Voorafgaand aan die onthulling vertelt het merk nu alvast een en ander over de autonome rijtechnologie die de auto aan boord zal hebben.

De rijtechnologie

Aan semi-autonome rijtechnologie, verdere rijassistentie- en veiligheidssystemen heeft de vernieuwde S-Klasse onder meer Active Distance Assist Distronic, Active Steering Assist, Evasive Steering Assist, Active Lane Change Assist, Car-to-X Communication en Remote Parking Assist aan boord. Dit nog afgezien van andere systemen die je in een S-Klasse aanwezig mag achten. Veel zaken daarvan kennen we al van andere Mercedes-modellen en/of andere merken, maar een paar systemen zijn interessante nieuwkomers.

Afremmen voor bochten

Te beginnen met de twee eerstgenoemde systemen. Die zorgen ervoor dat de auto zichzelf binnen de rijbaan houdt en de snelheid aanpast op voorliggers. Dat kennen we, maar nieuw is dat de auto ook zelf afremt voor bochten als het voor de veiligheid en/of het comfort niet is aan te raden deze met de volle maximumsnelheid te nemen. Ook voor tolpoortjes en naderende afritten zal de auto zelf snelheid minderen. Dat laatste echter alleen als de auto in de meest rechter rijstrook rijdt natuurlijk. De mate waarin de auto zelf snelheid mindert hangt af van de gekozen rijmodus, Eco, Comfort of Sport.

Uitwijkhulp

Ook de Evasive Steering Assist is een extra vermelding waard. Als de bestuurder een obstakel wil ontwijken (dat de S-Klasse zelf ook geregistreerd heeft als een mogelijk gevaar), dan zal de stuurbekrachtiging op zodanige wijze worden aangepast dat de uitwijkmanoeuvre sneller verloopt. Moet je bijvoorbeeld uitwijken naar links, dan is het stuur met nog minder moeite naar links te draaien.

Waarschuwing met stem

Tot slot zal de bestuurder bij mogelijk of naderend gevaar niet (alleen) met een melding op het display worden gewaarschuwd, maar ook zal een stem te horen zijn die de bestuurder laat weten welk gevaar er (mogelijk) dreigt.

De facelift

De begeleidende beelden die bij deze informatie horen, bevatten in feite ook meteen teasers voor de gefacelifte S-Klasse. De camouflage op één van de foto’s is eigenlijk overbodig, want eind vorige maand kregen we de vernieuwde S-Klasse al onbedoeld in volledigheid te zien. Bovendien zien we vernieuwde S-Klasse op de nieuwe foto’s ook al in volledigheid in boven- en zijaanzicht, zij het als tekeningen. Ook geven de nieuwe foto’s een beter zicht op het subtiel gewijzigde dashboard met nieuwe schermen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*