Auto’s in Europa worden steeds milieuvriendelijker

Maar de afname in uitstoot zwakt af.

Leve de plugin-hybrides, kleine motorblokken en andere efficiënte aandrijflijnen. Die zorgen ervoor dat de brandstofconsumptie jaar na jaar minder wordt. Precies zoals de Europese doelstellingen voorschrijven; de CO2-uitstoot wordt langzaam maar zeker naar beneden gebracht. Voor 2021 is de doelstelling een uitstoot van 95 g CO2/km.

Daar moeten we zeker blij mee zijn. Maar helaas komt de papieren werkelijkheid niet altijd overeen met de praktijk. Juist de auto’s waarvan het opgegeven verbruik zeer laag is, blijken vaak fors meer brandstof nodig te hebben dan op basis van het normverbruik kan worden verwacht.

In 2016 was de gemiddelde CO2-uitstoot van een nieuw verkochte auto in de Europese Unie 118,1 g CO2/km. Dat is een verbetering van 1,4 g CO2/km ten opzichte van het jaar daarvoor, tegelijkertijd is dat de zwakste daling in jaren. Nederland is in 2016 een uitzondering, met een toename van de CO2-uitstoot van 5 %. Het mag geen verrassing heten dat dit het resultaat is van de ingestorte verkoop van plugin-hybrides in ons land. De gemiddelde verkochte wagen had een uitstoot van 106 g CO2/km, waarmee Nederland samen met Portugal, Denemarken en Griekenland evenwel tot de koplopers blijft behoren.

Het aantal elektrische auto’s dat werd verkocht in de EU blijft groeien. In 2016 werden er 64.000 volledig elektrische auto’s verkocht, een jaar eerder waren dat er nog 57.000. Van de nieuw verkochte auto’s is nu minder dan de helft een diesel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*