‘Toename verkeer heft voordeel platooning op’

In 2040 zal 40 procent van de trucks kunnen platoonen en 30 procent van alle auto’s semi-autonoom kunnen rijden. De grote voordelen daarvan worden echter weer teniet gedaan door een toename van de vervoersvraag. Dat staat in de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse 2017 die het ministerie van Infrastructuur en Milieu maandag publiceert.

De ontwikkeling van de zelfrijdende auto en platooning trucks kunnen van grote invloed zijn op de mobiliteit in Nederland, meldt het ministerie in de NMCA. ‘Voor 2040 wordt het realistisch geacht dat op het hoofdwegennet 40 procent van de vrachtauto’s kan platoonen en 30 procent van de auto’s op coöperatief kan rijden. Doordat bestuurders de tijd in de auto voor andere zaken kunnen besteden daalt de reistijdwaardering (value of time) van deze autobestuurders. Doordat auto’s en vrachtwagens dichter op elkaar kunnen rijden wordt capaciteit van het systeem vergroot. De daling van het aantal verliesuren op het HWN dan hier uit voortkomt (28 procent) wordt echter voor een groot deel weer opgevuld door een toename van de vervoersvraag. Uiteindelijk komt het aantal voertuigverliesuren 9 procent lager uit dan in het basispad 2040 Hoog. In totaal worden er 4 procent meer autokilometers gemaakt, omdat er meer vervoer gefaciliteerd kan worden. Er is geen direct effect op andere modaliteiten’, zo schrijft het ministerie. De NMCA is volgens het ministerie gedeeld en besproken met de regio’s en betrokken sectoren. De analyse wordt als een van de bouwstenen gebruikt voor de gesprekken tussen Rijk, regio’s en de Tweede Kamer over de gewenste mobiliteitsaanpak voor de langere termijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*