Eén laadpaal per 10 e-auto’s

In 2016 zijn bijna 25.000 nieuwe elektrische personenauto’s geregistreerd in Nederland. Het aantal publieke laadpunten steeg van 7.400 naar bijna 12.000.

Deze cijfers komen uit het Jaarverslag Elektrisch Vervoer 2016 dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken (EZ) publiceert.

In november verwelkomde Nederland als tweede Europees land -na Noorwegen- de 100.000e elektrisch personenauto. In 2016 is door de minder gunstige bijtelling voor PHEV’s de groei van het aantal elektrische voertuigen minder groot dan in 2015. Eind december stond de teller op 115.223 elektrische voertuigen. Daarvan zijn 13.105 volledig elektrisch en 98.903 hybride cq. range extended. De rest zijn bussen en andere speciale voertuigen.

Het aantal publieke laadpunten in Nederland bedraagt 11.768 en er zijn 14.320 beperkt toegankelijke (semi-) publieke laadpunten. Naar schatting zijn er 72.000 privé-laadvoorzieningen.

 

Gemeenten hebben in 2016 de exploitatie van bijna de helft van het totaal aantal EVnetNL laadpalen overgenomen. EVnetNL heeft de palen voor de overdracht geschikt gemaakt voor smart charging. Zo kan in het Living Lab Smart Charging ervaring worden opgedaan met slim laden waardoor vraag en aanbod beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Het Nederlandse bedrijfsleven profiteert van groei elektrisch vervoer in 2016, aldus de RVO. De werkgelegenheid binnen de elektrisch vervoersector nam toe met bijna 8.000 nieuwe voltijdbanen. Nederlandse bedrijven zijn onder meer internationaal actief in laadinfrastructuur, laaddienstverlening, productie van componenten en productie van lichte elektrische voertuigen, waaronder elektrische scooters.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*