Duitsers gebruiken blockchain voor stroomnet

Het Duitse bedrijf Sonnen en netbeheerder TenneT willen de blockchain inzetten voor de distributie van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie.

“De toekomst van de energievoorziening bestaat uit miljoenen kleine, decentrale energiebronnen”, stelt Philipp Schröder, managing director bij Sonnen. “En de blockchain gaat de gelijktijdige massale uitwisseling met al deze partijen mogelijk maken.”

Samen met TenneT levert Sonnen batterijen aan huishoudens waarmee zij energie kunnen opslaan. Door daarbij gebruik te maken van een door IBM ontwikkelde blockchain moet die opslag zo efficiënt mogelijk gebeuren.

Minder energie verspillen

Het idee achter lokale opslag in batterijen is dat het elektriciteitsnet zo minder wordt belast en er minder noodmaatregelen zijn als het aanbod van stroom klein of juist groot is. Op het moment dat er veel energieaanbod is (bijvoorbeeld omdat het hard waait of omdat de zon flink schijnt op een zomerse dag) worden de batterijen opgeladen en op het moment dat er weinig aanbod is, kan de opgeslagen energie weer worden gebruikt.

“In de toekomst zullen we daardoor minder wind- en zonne-energie verspillen”, voorspelt Urban Keussen, CEO van TenneT. Nu gebeurt het soms dat er in Duitsland meer energie wordt opgewekt met zonnepanelen en windturbines dan er verbruikt wordt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*