‘Chauffeur blijft nodig in autonome truck’

Mercedes-Benz Future Truck 2025

Bron: www.ttm.nl

Semi- en volautonoom rijden wordt legaal mogelijk in Duitsland. Het Duitse parlement en de Bondsraad hebben ingestemd met veranderingen in de Duitse wegenverkeerswet. De chauffeur blijft ook bij autonoom rijden van belang.

Een belangrijk aspect in de regelgeving is dat mensen altijd eindverantwoordelijk zijn voor de besturing van het autonome voertuig. De computer die het voertuig bestuurd moet volgens de regels te allen tijde door de chauffeur kunnen worden overgenomen. Ook al rijdt een vrachtwagen dus autonoom, er moet altijd een bestuurder aanwezig zijn. Volledig zelfstandig rijdende vrachtwagens, zonder actieve bestuurder, zullen er met deze regelgeving in ieder geval niet komen.

De regelgeving geeft alvast een voorzet voor truckfabrikanten die nu al bezig zijn met autonome trucks. In de toekomst zal elk autonoom voertuig een duidelijke toelichting van gebruik moeten hebben voor hij wordt goedgekeurd en de weg op. Die goedkeuring geldt dan ook alleen voor de weg waar het voertuig voor ontwikkeld is. Een vrachtwagen bijvoorbeeld die ontwikkeld is voor de snelweg zal niet op andere soorten wegen mogen rijden.

“De chauffeur en de computer worden voor de wet gelijk. Systemen mogen dus de functie van de bestuurder volledig overnemen, zodat de chauffeur de handen van het stuur kan nemen en iets anders kan doen”, aldus minister van verkeer Alexander Dobrindt. De chauffeur moet echter wel standby zijn en moet de besturing weer overnemen als het systeem dat vraag of als het autonome systeem niet meer kan functioneren, bijvoorbeeld door pech.

De Duitsers hebben ook nagedacht over aansprakelijkheid. Want wie is aansprakelijk als het autonome systeem een fout maakt? Als de auto op het moment van een incident in de autonome modus staat, zou de truckfabrikant aansprakelijk zijn. De chauffeur of eigenaar van de truck zou aansprakelijk kunnen zijn als hij de opdracht om het stuur weer over te nemen heeft genegeerd. De plaatsing van een blackbox zou in veel gevallen uitsluitsel over de schuldvraag kunnen geven.

Duitsland wil de nu goedgekeurde regelgeving in 2019 weer tegen het licht houden. Dan is er mogelijk ook meer bekend over de nu lopende onderzoeken naar aansprakelijkheid en verzekeringen. De inschatting is nu dat die verzekeringspremie fors hoger kan worden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*