Bron: www.msn.com
China droomt van een leiderschapspositie in groene energie en is ook hard op weg om dat voor elkaar te krijgen. Deze week opende een van de grootste drijvende zonne-energiecentrales ter wereld.
Die drijvende panelen dobberen op een symbolische plek: een voormalige kolenmijnregio in de Huainan regio. Juist deze inlandse regio blijkt ideaal voor het project. Nu het oude mijngebied grotendeels onder water is gezet blijkt het de ideale plek voor de drijvende panelen.
Zon op water
Het water is tussen de vier en tien meter diep en vormt volgens het bedrijf een basis die stabiel genoeg is. Zonne-energie op water heeft daarnaast als groot voordeel dat het koele water op een natuurlijke manier voorkomt dat de panelen oververhit raken.
Het prestigeproject is opnieuw afgeleverd door Sungrow, een Chinees bedrijf uit de regio dat door Forbes in 2012 werd opgenomen in de lijst met snelst groeiende Chinese bedrijven.
Grote vervuiler heeft grote ambities
Het vorige grootste zonnepark werd ook door hen geleverd en lag in dezelfde provincie. Het zal ook niet het laatste project zijn dat Sungrow aflevert in die omgeving. In 2015 werd bekend dat het bedrijf voor 939 miljoen dollar aan zonneprojecten bouwt.
Sungrow heeft het tij mee. Want hoewel China nog altijd een groot vervuiler is – samen met Amerika is het verantwoordelijk voor een derde van de CO2-uitstoot – en in haar steden vecht tegen smog, aspireert het een leidende rol in de groene transitie.
Parijsdoelen
China investeert op dit moment het meest in duurzame energie van alle landen. Begin dit jaar startte het al met de bouw van de grootste zonne-energiecentrale op land.
Recent schreef een groep invloedrijke wetenschappers dat China en India hun Parijsbeloften ruimschoots gaan halen als in dit tempo wordt doorgegaan. De Verenigde Staten daarentegen stagneert juist, en ook in Nederland is nog maar de vraag of we die doelen wel gaan halen.
Henk Kamp
3 dagen geleden maakte het Ministerie van Economische Zaken bekend dat demissionair minister Henk Kamp over twee weken afreist naar Beijing, om te praten over samenwerking op het gebied van energie-innovatie.
En uiteraard ook om een graantje mee te pikken van de Chinese ambities. “Hoe kan Nederland in Azië verdienen aan duurzame energie?”, luidt de tweede zin uit het persbericht.
Goed bezig. Hun achterstand wordt nu hun voorsprong. Geweldig land dat China