Amersfoort zet deur open voor grote zonnevelden

Door: Leo de Vries      www.ad.nl

Amersfoort heeft de deur open gezet voor de komst van grootschalige velden met zonnepanelen op haar grondgebied. Die zullen vooral komen in de randgebieden van de wijk Vathorst.

De gemeenteraad stemde dinsdag in met een lijst regels en eisen aan initiatiefnemers, waarmee de aanleg van dit soort ‘zonnevelden’ mogelijk wordt. Particuliere initiatiefnemers kunnen nu gemakkelijker aankloppen bij het stadhuis: tot nu toe stond de lokale regelgeving zo’n veld in principe niet toe.

Ondernemers hebben de meeste kansen in gebieden die liggen rond Vathorst. Gebieden als Laak Noord, Vathorst West, de vuilstort van Smink en de taluds van de snelweg A1 zijn door de gemeente Amersfoort aangemerkt als ‘kansrijk’ voor ondernemers met plannen voor zonne-energie.

Eerder was ook het weidegebied tussen de Nijkerkerstraat en het Hoevelakense Bos in beeld voor de aanleg van een zonneveld. Maar onder druk van heftig protest vanuit de Hoevelakense bevolking heeft Amersfoort deze locatie nu weer van de lijst afgevoerd.

,,Een gemiste kans”, verzucht GroenLinks-raadslid Astrid Janssen daags na het besluit. ,,Het college heeft zich wel erg gemakkelijk opzij laten zetten door een protestpartij in Hoevelaken. We hadden de locatie prima kunnen handhaven en wachten op een initatiefnemer.”

,,Bij een vergunningaanvraag had je kunnen zorgen voor een goede inpassing of een beperktere omvang van het zonneveld. Nu is de locatie Nijkerkerstraat op voorhand, en wat ons betreft onnodig, uitgesloten. Terwijl we elke vierkante meter zonne-energie de komende jaren nodig zullen hebben. Bovendien: een zonneveld kun je na tien of vijftien jaar weer opheffen.”

No way

De oppositiepartijen CDA, BPA en SP (samen 10 van de 39 zetels) voelen niets voor de zonnevelden. ,,Klimaat redden ten koste van de natuur, no way”, stelt SP’er Rob Molenkamp kort en krachtig. Raadslid Angeliek Noortman (CDA) begrijpt niet waarom landbouwgrond moet worden opgeofferd voor zonnepanelen ’terwijl die ook op de daken van boerenschuren kunnen’.

D66 spreekt bij monde van raadslid Wytze Dassen van ‘een historische stap’. ,,Ik ben hier heel blij mee. Ondernemers met plannen kunnen nu verder. Zelf vind ik het ook heel gaaf als ik in het buitenland langs die grote velden met zonnepanelen rijd. Dat doet wat me je, het maakt de energietransitie heel zichtbaar.”

Amersfoort streeft ernaar CO2-neutraal te zijn in 2030. Met zonnevelden alleen lukt dat niet. Later dit jaar komt Amersfoort met een voorstel om windmolens mogelijk te maken bij Smink in Vathorst, knooppunt Hoevelaken en de waterzuivering op Isselt. Dat stuit in buurgemeenten als Soest en Nijkerk op meer verzet. Dassen: ,,Toch denk ik dat we ook bij windmolens op een krappe meerderheid kunnen rekenen.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*