Wetenschappers maken brandstof van vervuilde lucht

Door: Ilona Braam                      www.want.nl

Hoewel veel mensen het een probleem voor een latere generatie vinden, is bijna iedereen het er wel over eens dat we de aarde behoorlijk aan het vervuilen zijn. In toenemende mate wordt geprobeerd de vervuilde lucht te zuiveren. Ook wordt het steeds populairder om duurzame energie te gebruiken zoals zonne energie. Wetenschappers aan de universiteit Leuven hebben nu een apparaatje ontwikkeld dat allebei doet. Vervuilde lucht wordt hiermee omgezet in brandstof.

Lucht zuiveren en brandstof maken wordt niet vaak samen gedaan

Het proces dat hiervoor gebruikt wordt heet heterogene fotokatalyse. Dit is een chemische reactie, welke wordt getriggerd door de aanwezigheid van licht en een speciale katalysator. Dit proces wordt al vaker gebruikt om waterstof aan water te onttrekken of om vervuilde gassen weer te zuiveren. De gewonnen waterstof kan vervolgens als energiebron worden gebruikt. Het komt bijna nooit voor dat de twee toepassingen in combinatie met elkaar worden gebruikt.

Waterstof wordt gewonnen door afbraakproces luchtzuivering

Om vervuilde lucht te zuiveren en brandstof in de vorm wat waterstof te produceren wordt een foto-elektrochemische cel gebruikt. Deze gebruikt een zonnecel om waterstof te creëren. Het apparaatje bestaat uit twee gedeeltes, welke door een membraan apart worden gehouden. In één gedeelte wordt de lucht gezuiverd en in het andere gedeelte wordt waterstof gewonnen uit het afbraakproces van de zuivering.

Waterstof uit lucht winnen efficiënter dan uit water

Dit soort foto-elektrochemische cellen wordt doorgaans alleen gebruikt om waterstof te winnen uit water. Door vervuilde lucht te gebruiken in plaats van water, wordt het proces veel efficiënter. Er moet echter nog veel gebeuren om het systeem op grote schaal in te gaan zetten. Op het moment is het apparaatje maar een paar vierkante centimeter groot en kan het nog niet opboksen tegen de huidige luchtvervuiling.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*