‘Bereid steden voor op zelfrijdend vervoer’

Door: Sjoerd Hartholt       www.binnenlandsbestuur.nl

Steden moeten zich goed voorbereiden op de komst van zelfrijdend vervoer. Hierbij is een belangrijke rol voor beleidsmakers weggelegd. In het rapport Driverless Future dat onlangs is verschenen is beschrijven Arcadis, HR&A en Sam Schwartz de impact van zelfrijdende voertuigen en andere opkomende verkeersvormen op Amerikaanse steden. De verwachting is dat er de komende vijftien tot twintig jaar forse stappen gemaakt worden met zelfrijdende voertuigen.

Zeven miljoen zelfrijdende auto’s

Zelfrijdend vervoer kan steden op veel positieve manieren transformeren door fileproblemen te verkleinen, uitstoot te verminderen en parkeerproblemen op te lossen, zo schrijven de onderzoekers in het rapport. Beleidsmakers moeten bij plannen niet alleen kijken naar het huidige vervoer, maar ook naar de vervoersmogelijkheden die erbij gaan komen. Behalve wandelen, fietsen en OV en wordt er in de toekomst meer gebruik gemaakt van gedeelde zelfrijdende voertuigen, zo verwachten de rapporteurs. Ze schatten dat er in de Verenigde Staten over vijftien tot twintig jaar zo’n zeven miljoen automobilisten de stap zetten naar zelfrijdende deelauto’s.

Reisgegevens over de stad bijhouden
De onderzoekers doen in het rapport een aantal aanbevelingen voor beleidsmakers. Zo moet er goed gekeken worden naar het gebruik van technologie bij vervoer en met name naar de standaarden voor de data die ermee gepaard gaat. Steden, regio’s, staten maar ook ministeries moeten gezamenlijke open standaarden bedenken voor de gegevens die gebruikt worden bij zelfrijdend vervoer. Een goed voorbeeld van gebruik van open data is de stad New York, die van bemiddelaars tussen vervoer en klanten zoals Uber en Lyft, vereist dat zij reisgegevens verstrekken. New York kan met die gegevens weer meer maatwerk leveren in het maken van vervoersbeleid. Om een goed speelveld te creeëren tussen zelfrijdende voertuigen en de overheid, moet er gewerkt worden aan universele apps zodat gebruikers beter geholpen worden met het plannen, boeken en betalen voor transport. Ook moeten verschillende manieren van betalen vermeden worden, vinden de onderzoekers. Steden moeten een ‘Smartcard’ in gebruik nemen waarmee iedere vorm van transport, zoals bussen, treinen, taxi’s en deelauto’s en deelfietsen betaald kunnen worden.

Openbaar vervoer verbeteren
De onderzoekers roepen ook op tot het prioriseren van openbaar vervoer, omdat dit voor het milieu minder belastend is en uiteindelijk goedkoper is. De service moet worden verbeterd en betaalbaarder worden, om er zo meer mensen gebruik van te laten maken. Zelfrijdende auto’s zouden geschikt kunnen zijn voor de eerste en laatste kilometers na bijvoorbeeld een treinrit. Het komt vaak voor dat het vanaf een station lastig is om op een bepaalde plek te komen, omdat er geen aansluitend vervoer is. Het is volgens de onderzoekers daarnaast ook goed om ‘dynamische prijzen’, te hanteren, die hoger worden bij drukke wegen en drukkere zones en lager worden bij rustige wegen.

Buurten inrichten
Steden moeten volgens de rapporteurs werken aan het betaalbaar maken van nieuwe vormen van vervoersdiensten en de omgeving erop aanpassen. Buurten kunnen bijvoorbeeld ‘car-light’ worden ingericht, of geschikt zijn voor gemixt gebruik van vervoer. Er moet goed gekeken worden naar geplande investeringen voor parkeerplaatsen, wegen en omgevingen, zo luiden een aantal van de aanbevelingen.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*