Barneveldse scholieren maken boot op zonne-energie

Door: Maaike Gunsing        www.ad.nl

Een groep leerlingen van het Johannes Fontanus College in Barneveld doet voor de eerste keer mee aan de zonnebootrace ‘Young Solar Challenge’. Dit weekend is de wedstrijd in Lelystad.

De Technasiumleerlingen doen mee met de Young Solar Challenge, waarbij op drie dagen wedstrijden worden gevaren. De jonge deelnemers kregen een bouwpakket voor een boot, die vaart op zonne-energie. Sinds eind januari zijn de leerlingen al met het project bezig. Arnold Aanen is hun begeleider. ,,Voor de jongerenwedstrijd kregen de teams een bouwpakket, maar ze moesten de boot wel aanpassen, zoals de snelheid verhogen en er een stoel in plaatsen.”

Eind mei deden de jongeren mee met de eerste wedstrijd in het Friese Akkrum. Ze eindigden op een gedeelde negende plaats. In Akkrum was het nog even stressen vertelt projectleider Bram Dekker (16). ,,Een half uur voor de keuring hadden we kortsluiting. We hebben toen tot 12 uur ’s nachts aan de boot gewerkt zodat het goed was voor de herkeuring.”

Mede-projectleider Manon Hartgerts (16): ,,Toch heeft het wat om met een strenge deadline te werken. Iedereen helpt elkaar. Ik weet niets van elektriciteit, maar ik heb toch geholpen.”

Uiteindelijk lukte het de kortsluiting te verhelpen en missende onderdelen toe te voegen. Bram: ,,We misten een noodstop, maar gelukkig had het team van TU Delft er één extra.”

Manon denkt dat haar team dit weekend meer kans maakt om hoog te eindigen. ,,We kunnen nu topsnelheid halen. Alhoewel dat ook weer niet de hele tijd kan, omdat er anders niet genoeg zonne-energie over is om de hele race uit te varen.”

De hele klas heeft op een of andere manier aan de boot gewerkt. Er moest meer gebeuren dan alleen de boot bouwen. Manon: ,,Er moest veel geregeld worden. Zo kon iedereen iets leuks doen.”

Aanen: ,,Ik ben verbaasd over hoeveel de leerlingen hiervan leren. Niet alleen technisch, maar ook door samen te werken.”

Voor het Technasium staat normaal vier uur per week, maar de klas heeft meer tijd in de boot gestoken dan dat. Bram vindt dat niet erg. ,,Je doet wat je leuk vindt en het is gezellig.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*