Taxidienst Lyft in zee met nuTonomy en Jaguar

Door: Vincent Krabbendam      www.taxipro.nl

Lyft is als taxiplatform een samenwerking aangegaan met nuTonomy, het bedrijf dat al autonome taxi’s heeft rijden in Singapore. De zelfrijdende voertuigen van nuTonomy zullen dienst gaan doen in het netwerk van Lyft, de belangrijkste concurrent van Uber in Noord-Amerika. Lyft gaat daarnaast in zee met autoproducent Jaguar Land Rover, dat 25 miljoen dollar in de start-up steekt. De taxidienst zal op korte termijn ook in andere landen dan de VS beschikbaar worden.

Lyft en Jaguar Land Rover werken samen aan het verder ontwikkelen van technologie voor zelfrijdende voertuigen. De samenwerking houdt onder meer in dat Jaguar via leaseconstructies voertuigen ter beschikking gaat stellen aan Lyft-chauffeurs. Jaguar Land Rover investeert daarnaast een bedrag van 25 miljoen dollar in het nog jonge bedrijf, waarvan de waarde door deze nieuwe investeerder op zo’n 7,5 miljard dollar wordt geschat. Overigens investeerde Jaguar Land Rover eerder al 100 miljoen euro in Uber, zo meldt Bloomberg.

Opvallend is dat de samenwerkingen niet exclusief zijn. General Motors is net als Jaguar Land Rover met zowel Uber als Lyft samenwerkingen aangegaan, en zo zijn er wel meer dwarsverbanden in de branche. Lyft werkt samen met Waymo, een bedrijf van Google-dochter Alphabet, dat op zijn beurt een investeerder is in Uber, waarmee Waymo in een juridische strijd is verwikkeld. Minder ingewikkeld zijn andere samenwerkingen die aangegaan worden door techbedrijven en autofabrikanten. Zo werken Intel, BMW, Mobileye en Delphi samen aan autonome voertuigtechologie, en ook hier doen ze dat niet exclusief.

Taxivervoer

Lyft heeft ook een nieuwe partner gevonden in nuTonomy. Toen iedereen verwachtte dat Uber de eerste zelfrijdende taxi’s zou laten rijden, was het nuTonomy dat dit net wat eerder voor elkaar kreeg in een beperkt deel van het zakelijke district van Singapore. Niet veel later sloot Grab zich bij dit project aan: de Aziatische variant op Uber en Lyft. Ook Peugeot vond en zocht aansluiting, en inmiddels rijden de elektrische voertuigen van nuTonomy eveneens in de Amerikaanse stad Boston.

In dat laatste project ontbreekt in eerste instantie de component taxivervoer, maar de samenwerking met Lyft opent in dat opzicht natuurlijk deuren. De autonome voertuigen van nuTonomy komen door deze stap namelijk beschikbaar voor het netwerk van Lyft. nuTonomy gaat de eerste autonome voertuigen in het Lyft-netwerk verder helpen met software en een algoritme voor rijden in de stedelijke omgeving.

Ook in andere landen

Taxivervoer wordt door veel techbedrijven en autoproducenten gezien als zeer geschikt voor de invoering van zelfrijdende technologie. Om die reden wordt door meerdere partijen de samenwerking gezocht met taxidiensten als Uber en Lyft. Die laatste lijkt aardig de wind in de zeilen te hebben en een steeds voornamere concurrent voor het nu nog veel grotere Uber te worden. Lyft is als taxidienst beschikbaar in tientallen Amerikaanse steden, maar de verwachting is dat op niet al te lange termijn ook de markt in andere landen zal worden betreden.

Lyft is bovendien goed op weg naar winstgevendheid, waar Uber nog altijd met aanzienlijke verliezen draait. Die laatste kampt bovendien met een problematisch imago, vooral inzake de bedrijfscultuur. Mogelijk zou zelfs oprichter Travis Kalanick nu een stap opzij moeten doen, nadat een vernietigend intern rapport leidde tot crisisberaad door de raad van bestuur van Uber. Vorige week werden al twintig mensen de laan uitgestuurd wegens intimidatie van andere medewerkers. Ook worden de managers van het bedrijf getraind om tot een meer werkbare situatie te komen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*