Watertaxi maakt een groeispurt

Door: Yvonne Keunen            http://www.ad.nl

Watertaxi Rotterdam groeit flink sinds het bedrijf eind september een zonesysteem invoerde. Daardoor zijn de ritten goedkoper geworden – binnen het centrum 4,50 euro – en dat levert meer passagiers op. Eigenaar Daan van der Have verwacht dit jaar een half miljoen mensen te vervoeren, vijf jaar geleden waren dat er nog 200.000.

Vanmiddag doopte het bedrijf met de fotogenieke gele bootjes twee nieuwe watertaxi’s, waarmee de vloot op achttien scheepjes komt. ,,Daarmee anticiperen we op de afsluiting van de Maastunnel”, zegt Van der Have. ,,We verwachten daardoor weer meer passagiers.”

Tegelijk met de nieuwe bootjes, bracht de Watertaxi ook een elektrisch aangedreven watertaxi in de vaart. Daartoe liet het bedrijf, met Europese subsidie, door ingenieur Minos Eigenheer een van de vijf rustieke houten scheepjes uitrusten met gebruikte accu’s, afkomstig uit elektrische Tesla-auto’s.

De accu’s leveren overigens geen fluisterboot op, de elektrische watertaxi maakt nog steeds een hoop geluid. Volgens Eigenheer komt dat door de schroef, en niet door de motor. De 500 kilo aan batterijen opladen gebeurt in 2,5 uur en kan op vier stations in de binnenstad.

Daan van der Have zou graag ook de overige vier klassieke taxibootjes voorzien van oude accu’s, maar hij weet niet of het financieel haalbaar is. ,,De accu’s kosten vier keer meer dan een dieselmotor en we willen de ritprijzen niet verhogen. Maar wie weet.”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*